fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUSummit pentru simplificarea accesării fondurilor structurale, la Sibiu

Summit pentru simplificarea accesării fondurilor structurale, la Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Astra din Sibiu găzduiește vineri, 28 iunie, Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale, un eveniment în urma căruia reprezentanții consiliilor județene și locale vor adopta o declarație ce va cuprinde soluțiile tehnice menite să simplifice procedurile de atragere a fondurilor structurale.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sibiu alături de platforma Advisory Hub, cu sprijinul Uniunii Naționale a Consiliilor Judetene și a Asociatiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România, în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene.

Scopul evenimentului este de a concretiza munca experților AdvisoryHub începută încă din 2015, de a simplifica procedurile pentru accesarea și implementarea fondurilor structurale, atât la nivel european, cât și la nivel național, prin dezbaterea propunerii legislative pentru simplificarea măsurilor necesare.

Inițiatorii evenimentului de la Sibiu consideră că simplificarea regulilor și a legislației naționale privind accesarea fondurilor structurale și de investiții Europene ”trebuie să fie o prioritate maximă pentru România pentru a urgenta dezvoltarea infrastructurii, scurtării timpului de depunere a proiectelor până la finanțare și a asigura o finanțare rapidă a mediului privat”.

Începând cu actuala perioadă 2014-2020, Regulamentele UE au pus bazele simplificării, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat la nivel național, din contră – complexitatea sistemului de management și control a crescut, generând o scădere a eficienței și impactului fondurilor structurale.

“În primul rând, simplificarea trebuie să fie făcută pentru beneficiarii și aplicanții din mediul public și privat pentru ca ei să se concentreze pe calitatea implementării proiectelor și să nu fie axați mai mult decât ar fi necesar pe partea administrativă. În al doilea rând, nevoia de simplificare trebuie înțeleasă și în contextul unei nevoi de creștere a performanței, a eficienței și a impactului ultilizării fondurilor europene. Nu în ultimul rând, trebuie simplificate obiectivele de investiții care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare la nivel național, la nivel de comunități locale, ale IMM-urilor și microîntreprinderilor, combinând acolo unde este posibil granturile cu instrumentele financiare. Doresc să-i mulțumesc atât doamnei Daniela Cîmpean – Președinta Consiliului Județean Sibiu, pentru sprijinul și asocierea în cadrul evenimentului, dar și partenerilor din cadrul asociatiilor publice, autoritatilor locale și din mediul privat, care au contribuit la concretizarea printr-un act legislativ la nevoia de simplificare a accesării fondurilor în România” a declarat Bogdan Rogin, initiatorul platformei AdvisoryHub.

La evenimentul de la Sibiu vor participa reprezentanții UNCJR, AMR, AOR și ACoR, Dick Roche – fostul Ministru de Afaceri Europene al Irlandei – țara cu cea mai ridicată rată de absorbție a fondurilor europene și care a inițiat reforma pentru simplificare, Antonio Nieto – fost Presedinte al cunoscutei organizații globale PMI (Institul de Project Management), Florin Jianu – Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor private Mici și Mijlocii, Dumitru Fornea – Membru în cadrul Comitetului Economic și Social European, reprezentanți ai Băncii Europeane de Investiții, Alexandru Potor – Presedintele Asociației GAL-urilor, Dan Vlădescu – Președintele Autorității de Audit și Catalin Lungu – vicepresedintele asociatiei inginerilor din Romania, precum și alti reprezentanți ai instituțiilor de stat, implicate direct în acest proces.

Principalele teme dezbătute vor fi legate de propunerea legislativa de simplificare a mai multor acte normative, măsurile necesare ce trebuie adoptate de către autoritățile de management și ministerele care gestionează fonduri UE, surse complemenare de finanțare la nivel local și județean prin instrumente financiare, precum și o nouă abordare în finanțarea zonelor industriale și miniere în tranziție.

Toate au ca scop demararea Initiativei Cetățenești de adoptare a legislației pentru simplificare, precum și adoptarea Declarației pentru Simplificare de la Sibiu.

Summitul de la Sibiu este o primă etapă a procedurii demarate pentru simplificarea procedurii, lista de propuneri ce va fi elaborată la Sibiu urmând să fie dezbatută și propusă Guvernului în cadrul unui eveniment separat, ce va avea loc la București.

Articole recente

FORM/ University- o experiență studențească de neuitat

La începutul acestei veri echipa FORM/ din Cluj-Napoca a venit cu o idee minunată...

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu proprietarii Ştrandului termal și va primi 7,5 milioane de lei

Primăria Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu proprietarii Ştrandului termal de pe malul Canalului Bega, care nu mai plăteau chirie de aproape zece ani

Concert de deschidere a turneului internațional „Carmen Sylva – 180”, la Castelul Peleș din Sinaia

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile

„Crai Nou”, la Sibiu Opera Festival

„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu a fost prima operetă românească cultă, a cărei premieră absolută a avut loc pe 27 februarie 1882, în Brașov.

Mai multe articole de același fel