Castelul Degenfeld din localitatea Cuci, județul Mureș, va fi deschis pentru prima oară publicului, sâmbătă, când la castel se desfăşoară un eveniment dedicat familiilor, scrie ziarul “Krónika”.

Imobilul din judeţul Mureş a fost ridicat în stil clasicist şi deşi are doar mărimea unui conac, este unul deosebit, iar până acum a fost văzut pe interior doar de către cei care într-una din perioadele erei socialiste au lucrat în clădire.

La 29 iunie, moştenitorii care trăiesc în Germania, respectiv Fundaţia Castellum vor promova localitatea şi monumentul de clasă B, aflate la 38 de km de Târgu Mureş şi la 73 km de Cluj-Napoca, prin intermediul unui tur al satului şi al castelului, precum şi a unor expoziţii, prezentări ştiinţifice şi mese rotunde.

Printr-o prezentare de modă, o sală de jocuri de societate şi diverse concursuri, ziua castelului se adresează şi generaţiei tinere, totodată vor avea loc şi diverse activităţi de lucru manual, jocuri interactive, tir cu arcul şi proiecţii de desene animate.

Villő Szekeres-Ugron, principalul organizator, a relatat: scopul este acela ca descendenţii familiilor nobiliare maghiare din Transilvania şi proprietarii castelului să transmită nişte valori într-o formă distractivă, uşor de înţeles asimilat, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra fostei clase aristocrate. Se doreşte ca evenimentul să atragă şi românii din sat şi din zonă.

Familia Degenfeld a ajuns în Transilvania prin căsătorie, atunci când la începutul anilor 1800, Miksa Kristóf s-a căsătorit cu Teleki Anna. Acesta a fost momentul în care a fost construit castelul de la Cuci, care a fost extins, peste un secol, de Degenfeld Lajos. Actualul proprietar, István Degenfeld, originar din Târgu Mureş, doreşte să înfiinţeze în castel un centru cultural-informativ.

Primul castel din localitatea Cuci a fost construită în secolul al XVII-lea de către contele Pekry Lőrinc, general al curuților, și soția sa, baronesa Petrőczi Kata Szidónia, prima poetă maghiară al epocii baroc.

Este foarte probabil, ca materialele acestui castel au fost folosite pentru construirea castelului (mai degrabă un conac) din secolul al XIX-lea, adică primul castel Degenfeld. Inițiativa construrii castelului aparține contelui Degenfeld Miksa Kristóf, iar ulterior clădirea a fost completată cu două aripi de către Degenfeld Lajos în secolul al XX-lea. Conacul în stil neoclasicist este una simetrică, cu un singur nivel și dispune de un portic în partea de mijloc. Prin acest portic se poate ajunge în sala mare, iar de acolo în celelalte săli.

Blazonul din fontă care se poate vedea și astăzi pe clădire era ascunsă de către fierarul din localitate în timpul comunismului, dar a fost cumpărat de familie ulterior. Castelul a fost sediu CAP în timpul comunismului, iar după inundația din 1970 s-a mutat în clădire primăria, biblioteca, dar și poliția. Alimentarea cu apă a castelului era asigurată de un turn de cărămidă din apropiere. A mai exitat și un parc uriaș lângă castel.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.