fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORMiting de rugăciune al PPMT în Oradea, pentru amplasarea unei statui a...

Miting de rugăciune al PPMT în Oradea, pentru amplasarea unei statui a regelui Ladislau în oraș

Publicat în

spot_img
spot_img

Aproape 150 de orădeni maghiari au participat marţi la un miting de rugăciune organizat de PPMT în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a solicita Primăriei orădene edificarea unei statui ecvestre a regelui Sfântul Ladislau, considerat întemeietor al oraşului Oradea, care să fie amplasată în centrul oraşului, în Piaţa Unirii.

La rugăciune au participat alături de liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, şi trei preoţi de la Bisericile romano-catolică, reformată şi unitariană, care s-au adresat mulţimii în limba maghiară. După un „Tatăl Nostru” spus împreună, mitingul de rugăciune s-a încheiat, după aproximativ o jumătate de oră, cu imnul ungar.

Liderul PPMT a precizat că el însuşi a depus o petiţie la Primăria Oradea, la sfârşitul lunii aprilie, în care solicita îndeplinirea acestei doleanţe a comunităţii maghiare, însă nu a primit încă un răspuns. El a adăugat că PPMT va organiza aproape lunar, cu excepţia lunii iulie, asemenea mitinguri de rugăciune, în speranţa unui răspuns favorabil.

Reprezentantul comunităţii maghiare consideră că doleanţa etnicilor este îndreptăţită, în condiţiile în care Primăria a ridicat în An Centenar nu mai puţin de patru statui în Piaţa Unirii. Una ecvestră este a Regelui Ferdinand, alte două faţă în faţă sunt statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu şi cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu, dar şi una pentru omul politic Iuliu Maniu, lângă Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae” .

Liderul PPMT a precizat că a identificat pentru statuia dorită şi o locaţie potrivită, atât arhitectonic, cât şi simbolic, anume lângă Biserica romano-catolică „Sfântul Ladislau”, situată vizavi de Primăria Oradea, către malul Crişului Repede.

El consideră că, în ce priveşte costurile financiare, ar fi „normal şi ideal” ca primăria să îşi asume toate cheltuielile, fiind vorba de circa 200-300 de mii de euro, dar îşi asumă şi strângerea de fonduri în cazul în care nu se va putea altfel. 

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Primăria Arad anunță prima acțiune de dezinsecţie din acest an

Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că joi, 4 aprilie și vineri, 5 aprilie 2024 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Mai multe articole de același fel

Director CNAIR: Joi, la ora 15.00, se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi A3

Directorul general al CNAIR a precizat că, în viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad -Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră şi Marea Adriatică.