fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALPrețul cărnii de porc, la cel mai înalt nivel din ultimii 4...

Prețul cărnii de porc, la cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani; Ungaria importă cele mai multe animale vii din România

Publicat în

spot_img
spot_img

România a exportat, în primul trimestru din 2019, animale vii în sumă de 85,5 milioane euro, în creştere cu 13,8% faţă de perioada similară a anului trecut, 39% din aceste exporturi având ca destinaţie ţări din Uniunea Europeană, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, scrie lantulalimentar.ro

Exporturile de animale vii în ţările UE au totalizat în primele trei luni 85,5 milioane euro, principalele destinaţii fiind Ungaria (12,4 milioane euro), Croaţia (10,9 milioane euro) şi Italia (3,3 milioane euro).

Au crescut și importurile de animale vii, la 43,3 milioane euro, fiind mai mari cu 20,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, toate provenind din ţările UE.

Astfel, în perioada menţionată, România a înregistrat un excedent de 42,4 milioane euro în comerţul internaţional cu animale vii.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România ( APCPR ) susțin că producţia de carne de porc din țara noastră a scăzut cu 7%, în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018. În schimb, importurile de carne de porc au crescut cu 17% raportat la aceeaşi perioadă.

Liderii APCRP consideră că această situație a fost determinată de restricțiile impuse de Comisia Europeană pentru a ține sub control răspîndirea Pestei Porcine Africane. Într-un răspuns trimis asociației și preluat de Agerpres, Comisia Europeană a menționat foarte clar că misiunile de audit, desfăşurate în perioada 2017-2019, au identificat riscuri mari de transmitere a PPA din România către alte state membre ale Uniunii Europene (UE), din cauza măsurilor insuficiente şi ineficiente luate de autorităţi pentru exploataţiile non-comerciale şi gospodăriile populaţiei.

Este neclar totuși cum aceste restricții care vizează în principal exploatațiile non-comerciale și gospodăriile populației, restricții pe care APCPR le consideră excesive, pot afecta grav piața națională, după cum acuză aceeași asociație, în condițiile în care piața națională este aprovizionată din fermele comerciale, unde sunt aplicate norme de biosecuritate.

Între timp, prețul cărnii de porc în săptămâna 24 ( 10 – 16 iunie ) a ajuns la 668,19 lei/100 de kg, cel mai mare preț din ultimii 4 ani, în această perioadă.

Sursa: lantulalimentar.ro | LANȚUL ALIMENTAR este partenerul pentru știri de agricultură și agri-business al PORTALULUI STIRILE TRANSILVANIEI.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel