fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALPrețul cărnii de porc, la cel mai înalt nivel din ultimii 4...

Prețul cărnii de porc, la cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani; Ungaria importă cele mai multe animale vii din România

Publicat în

spot_img
spot_img

România a exportat, în primul trimestru din 2019, animale vii în sumă de 85,5 milioane euro, în creştere cu 13,8% faţă de perioada similară a anului trecut, 39% din aceste exporturi având ca destinaţie ţări din Uniunea Europeană, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, scrie lantulalimentar.ro

Exporturile de animale vii în ţările UE au totalizat în primele trei luni 85,5 milioane euro, principalele destinaţii fiind Ungaria (12,4 milioane euro), Croaţia (10,9 milioane euro) şi Italia (3,3 milioane euro).

Au crescut și importurile de animale vii, la 43,3 milioane euro, fiind mai mari cu 20,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, toate provenind din ţările UE.

Astfel, în perioada menţionată, România a înregistrat un excedent de 42,4 milioane euro în comerţul internaţional cu animale vii.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România ( APCPR ) susțin că producţia de carne de porc din țara noastră a scăzut cu 7%, în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018. În schimb, importurile de carne de porc au crescut cu 17% raportat la aceeaşi perioadă.

Liderii APCRP consideră că această situație a fost determinată de restricțiile impuse de Comisia Europeană pentru a ține sub control răspîndirea Pestei Porcine Africane. Într-un răspuns trimis asociației și preluat de Agerpres, Comisia Europeană a menționat foarte clar că misiunile de audit, desfăşurate în perioada 2017-2019, au identificat riscuri mari de transmitere a PPA din România către alte state membre ale Uniunii Europene (UE), din cauza măsurilor insuficiente şi ineficiente luate de autorităţi pentru exploataţiile non-comerciale şi gospodăriile populaţiei.

Este neclar totuși cum aceste restricții care vizează în principal exploatațiile non-comerciale și gospodăriile populației, restricții pe care APCPR le consideră excesive, pot afecta grav piața națională, după cum acuză aceeași asociație, în condițiile în care piața națională este aprovizionată din fermele comerciale, unde sunt aplicate norme de biosecuritate.

Între timp, prețul cărnii de porc în săptămâna 24 ( 10 – 16 iunie ) a ajuns la 668,19 lei/100 de kg, cel mai mare preț din ultimii 4 ani, în această perioadă.

Sursa: lantulalimentar.ro | LANȚUL ALIMENTAR este partenerul pentru știri de agricultură și agri-business al PORTALULUI STIRILE TRANSILVANIEI.

Redactia

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Conferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existenţă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES

La mulți ani, AGERPRES!!! În 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română - "Agence Telegraphique de Roumanie" - "Roumagence".