fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIERoșia Montană Gold Corporation obține prelungirea cu 5 ani a concesiunii aurului...

Roșia Montană Gold Corporation obține prelungirea cu 5 ani a concesiunii aurului de la Roșia Montană

Publicat în

spot_img
spot_img

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, a semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) un act adițional la licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilității licenței, precum și majorarea de la 4% la 6% a redevenței percepute de stat din valoarea producției miniere, scrie profit.ro.

Licența a intrat inițial în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, și ar fi urmat să expire pe 21 iunie anul acesta, în caz de neprelungire. Legea minelor prevede că licențele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. RMGC a înaintat ANRM în martie cerere de prelungire a valabilității licenței, în contextul în care compania „și-a confirmat în mod consistent voința de a intra într-un proces de consultare cu autoritățile române în scopul ajungerii la o rezolvare amiabilă a disputei arbitrale de la ICSID sau la un aranjament care să permită grupului decompanii Gabriel Resources să dezvolte proiectul auro-argintifer Roșia Montană din România”, a transmis compania-mamă a RMGC, Gabriel Resources. 

Potrivit sursei citate, la mijlocul lunii în curs, ANRM a prezentat RMGC un draft de act adițional la licență care prevedea, printre altele, prelungirea cu 5 ani a valabilității acesteia, precum și majorarea de la 4% la 6% a redevenței percepute de stat din valoarea producției miniere, în conformitate cu modificarea în acest sens a Legii minelor adoptată în 2013 și intrată în vigoare în 2014.

„ANRM a transmis limpede RMGC că valabilitatea licenței nu va fi prelungită decât dacă RMGC acceptă această modificare cu privire la redevență. Deși Gabriel Resources și RMGC se opun cu tărie poziției ANRM și interpretării legale a Agenției și și-au exprimat în scris dezacordul cu această poziție și cu modul în care ANRM a gestionat procesul de extindere a licenței, Gabriel Resources și RMGC au concluzionat că, dat fiind actualele circumstanțe, nu exista nicio altă modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licenței, decât să accepte majorarea redevenței, așa cum a solicitat ANRM. În consecință, pe 18 iunie a fost încheiat un act adițional care prevede prelungirea valabilității licenței până pe 20 iunie 2024 și nivelul revizuit al redevenței”, a mai comunicat Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, cu peste 80% din capital.

Restul acțiunilor RMGC sunt deținute de compania românească de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel

A primit aprobare pentru finanțare un nou fond de investiții care va beneficia de alocare prin PNRR

Fondul va fi generalist și își propune să investească în 7-9 companii cu precădere din sectoare precum retail și distribuție specializată, healthcare, producția alimentară și comerțul cu amănuntul, logistica, servicii financiare și tehnologie.