Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, a semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) un act adițional la licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilității licenței, precum și majorarea de la 4% la 6% a redevenței percepute de stat din valoarea producției miniere, scrie profit.ro.

Licența a intrat inițial în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, și ar fi urmat să expire pe 21 iunie anul acesta, în caz de neprelungire. Legea minelor prevede că licențele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. RMGC a înaintat ANRM în martie cerere de prelungire a valabilității licenței, în contextul în care compania “și-a confirmat în mod consistent voința de a intra într-un proces de consultare cu autoritățile române în scopul ajungerii la o rezolvare amiabilă a disputei arbitrale de la ICSID sau la un aranjament care să permită grupului decompanii Gabriel Resources să dezvolte proiectul auro-argintifer Roșia Montană din România”, a transmis compania-mamă a RMGC, Gabriel Resources. 

Potrivit sursei citate, la mijlocul lunii în curs, ANRM a prezentat RMGC un draft de act adițional la licență care prevedea, printre altele, prelungirea cu 5 ani a valabilității acesteia, precum și majorarea de la 4% la 6% a redevenței percepute de stat din valoarea producției miniere, în conformitate cu modificarea în acest sens a Legii minelor adoptată în 2013 și intrată în vigoare în 2014.

“ANRM a transmis limpede RMGC că valabilitatea licenței nu va fi prelungită decât dacă RMGC acceptă această modificare cu privire la redevență. Deși Gabriel Resources și RMGC se opun cu tărie poziției ANRM și interpretării legale a Agenției și și-au exprimat în scris dezacordul cu această poziție și cu modul în care ANRM a gestionat procesul de extindere a licenței, Gabriel Resources și RMGC au concluzionat că, dat fiind actualele circumstanțe, nu exista nicio altă modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licenței, decât să accepte majorarea redevenței, așa cum a solicitat ANRM. În consecință, pe 18 iunie a fost încheiat un act adițional care prevede prelungirea valabilității licenței până pe 20 iunie 2024 și nivelul revizuit al redevenței”, a mai comunicat Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, cu peste 80% din capital.

Restul acțiunilor RMGC sunt deținute de compania românească de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania