Având de la an la an o notorietate tot mai mare, Galopiada Secuiască ce va avea loc pe dealul Pivniţa Uriaşului, din apropierea localităţii Moacşa în acest week-end, va alinia la start nu mai puțin de 25 de călăreți.

Evenimentul, care atrage anual câteva mii de spectatori, va începe vineri cu prezentarea hergheliilor şi Cursa husarilor, iar deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, când sunt programate cursele de calificare. În program mai sunt cuprinse, printre altele, demonstraţii de baranta, cascadorii călare, demonstraţii ale arcaşilor călare şi ale şcolilor de scrimă, precum şi un spectacol de teatru cu cai.

Duminică vor avea loc cursa de sărituri peste obstacole, finala „Galopului secuiesc” şi a cursei „Gobe”, precum şi festivitatea de premiere, câştigătorii galopului urmând să participe la o competiţie similară ce va avea loc în Ungaria.

În cadrul evenimentului va fi amenajat un târg meşteşugăresc şi de artă populară, vor fi organizate activităţi pentru copii şi cursuri de echitaţie, o expoziţie de artă plastică şi una de fotografii având ca temă „Imagini şi tradiţii cu cai în judeţul Covasna”.

„Galopiada secuiască” este organizată de Asociaţia Vadon cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, al Primăriei Sfântu Gheorghe şi Consiliului local Moacşa.

PROGRAM COMPLET

Vineri – 28 iunie

19:00 Dans popular pentru copii
20:00 Cursa Husarilor – prezentată de Asociația Székely Virtus
21:30 Repetiție generală publică: Kincsem, povestea epică a iepei de neînvins – prezentat de Teatrul Național cu cai, în colaborare cu Hungarian Trick Riding Team, respectiv dansatorii și călăreții Teatrului Național cu cai și talente locale: ansamblurile de dansuri Kincskeresők și Bekecs.

Sâmbătă – 29 iunie

11:30 Concertul Fanfarei de tineret Kováts András (Reci)
12:00 Deschiderea festivă a Galopiadei Secuiești. Marşul concurenţilor.
12:45 Pregătirea pistei de concurs
13:00 Curse de calificare – Galopiada Secuiască
14:30 Curse de calificare – Cursa Góbé
15:30 Demonstrație de baranta – prezentată de Alianța de baranta din Transilvania
16:30 Show de cascadorii – prezentat de Asociația Cascadorilor din Transilvania
17:30 Demonstrația arcașilor călare
18:30 Demonstrația școlilor de scrimă din Ținutul Secuiesc
19:00 Demonstrație a husarilor din 1848 – prezentată de Asociația Székely Virtus
21:30 Kincsem, povestea epică a iepei de neînvins – prezentat de Teatrul Național cu cai, în colaborare cu Hungarian Trick Riding Team, respectiv dansatorii și călăreții Teatrului Național cu cai și talente locale: ansamblele de dansuri Kincskeresők și Bekecs.

Duminică – 30 iunie

10:00 Cupa de sărituri peste obstacole Regio
16:00 Copii, sus pe cal! – demonstrația Asociației Shagya
17:15 Finală – cursa Góbé
18:00 Finală – Galopiada Secuiască
18:30 Premierea câștigătorilor

Programe permanente

10:00-18:00 Promovarea valorilor tradiționale și culturale ale zonei Gheorgheni (numai sâmbătă)
11:00-14:00 Transmisiune directă de la fața locului, oferită de Sepsi Rádió
11:00-19:00 Târg meșteșugăresc și de artă populară
11:00-19:00 Activități pentru copii
11:00-19:00 Echitație
11:00-19:00 Expoziție de artă plastică din materialul taberei internaționale de creație Incitato
11:00-19:0 0Imagini și tradiții cu cai în județul Covasna – organizat de filiala din Sfântu Gheorghe al Institutul Balassi

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.