fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNANumăr record de participanți la Galopiada Secuiască de la Moacșa, în acest...

Număr record de participanți la Galopiada Secuiască de la Moacșa, în acest week-end

Publicat în

spot_img
spot_img

Având de la an la an o notorietate tot mai mare, Galopiada Secuiască ce va avea loc pe dealul Pivniţa Uriaşului, din apropierea localităţii Moacşa în acest week-end, va alinia la start nu mai puțin de 25 de călăreți.

Evenimentul, care atrage anual câteva mii de spectatori, va începe vineri cu prezentarea hergheliilor şi Cursa husarilor, iar deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, când sunt programate cursele de calificare. În program mai sunt cuprinse, printre altele, demonstraţii de baranta, cascadorii călare, demonstraţii ale arcaşilor călare şi ale şcolilor de scrimă, precum şi un spectacol de teatru cu cai.

Duminică vor avea loc cursa de sărituri peste obstacole, finala „Galopului secuiesc” şi a cursei „Gobe”, precum şi festivitatea de premiere, câştigătorii galopului urmând să participe la o competiţie similară ce va avea loc în Ungaria.

În cadrul evenimentului va fi amenajat un târg meşteşugăresc şi de artă populară, vor fi organizate activităţi pentru copii şi cursuri de echitaţie, o expoziţie de artă plastică şi una de fotografii având ca temă „Imagini şi tradiţii cu cai în judeţul Covasna”.

„Galopiada secuiască” este organizată de Asociaţia Vadon cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, al Primăriei Sfântu Gheorghe şi Consiliului local Moacşa.

PROGRAM COMPLET

Vineri – 28 iunie

19:00 Dans popular pentru copii
20:00 Cursa Husarilor – prezentată de Asociația Székely Virtus
21:30 Repetiție generală publică: Kincsem, povestea epică a iepei de neînvins – prezentat de Teatrul Național cu cai, în colaborare cu Hungarian Trick Riding Team, respectiv dansatorii și călăreții Teatrului Național cu cai și talente locale: ansamblurile de dansuri Kincskeresők și Bekecs.

Sâmbătă – 29 iunie

11:30 Concertul Fanfarei de tineret Kováts András (Reci)
12:00 Deschiderea festivă a Galopiadei Secuiești. Marşul concurenţilor.
12:45 Pregătirea pistei de concurs
13:00 Curse de calificare – Galopiada Secuiască
14:30 Curse de calificare – Cursa Góbé
15:30 Demonstrație de baranta – prezentată de Alianța de baranta din Transilvania
16:30 Show de cascadorii – prezentat de Asociația Cascadorilor din Transilvania
17:30 Demonstrația arcașilor călare
18:30 Demonstrația școlilor de scrimă din Ținutul Secuiesc
19:00 Demonstrație a husarilor din 1848 – prezentată de Asociația Székely Virtus
21:30 Kincsem, povestea epică a iepei de neînvins – prezentat de Teatrul Național cu cai, în colaborare cu Hungarian Trick Riding Team, respectiv dansatorii și călăreții Teatrului Național cu cai și talente locale: ansamblele de dansuri Kincskeresők și Bekecs.

Duminică – 30 iunie

10:00 Cupa de sărituri peste obstacole Regio
16:00 Copii, sus pe cal! – demonstrația Asociației Shagya
17:15 Finală – cursa Góbé
18:00 Finală – Galopiada Secuiască
18:30 Premierea câștigătorilor

Programe permanente

10:00-18:00 Promovarea valorilor tradiționale și culturale ale zonei Gheorgheni (numai sâmbătă)
11:00-14:00 Transmisiune directă de la fața locului, oferită de Sepsi Rádió
11:00-19:00 Târg meșteșugăresc și de artă populară
11:00-19:00 Activități pentru copii
11:00-19:00 Echitație
11:00-19:00 Expoziție de artă plastică din materialul taberei internaționale de creație Incitato
11:00-19:0 0Imagini și tradiții cu cai în județul Covasna – organizat de filiala din Sfântu Gheorghe al Institutul Balassi

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Muzeul Naţional Secuiesc, distins cu Premiul „Gábor Áron” de către Consiliul Naţional Secuiesc

Edificiul care găzduieşte Muzeul Naţional Secuiesc – a cărei colecţie este considerată a fi cea mai mare colecţie publică maghiară de dincolo de graniţele Ungariei – a fost proiectat de Kós Károly şi şi-a redeschis porţile în 26 octombrie anul trecut, după patru ani de lucrări de reabilitare.

Perchezițiile DNA de la Prefectura Covasna vizează investiţiile legate de renovarea sediului instituției, precum şi retrocedarea unui imobil

Serviciul Teritorial Braşov al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care a efectuat în cursul zilei de marţi percheziţii la sediul Prefecturii Covasna, dar şi la domiciliul prefectului Raduly Istvan, cercetează investiţiile legate de renovarea sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, precum şi retrocedarea unui imobil

Se deschide sezonul de schi la Şugaş Băi

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la circa 10 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, se deschide sâmbătă, iar tarifele rămân neschimbate, au anunţat autorităţile locale