fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNACentru de recuperare pentru copiii cu handicap inaugurat la Sfântu Gheorghe

Centru de recuperare pentru copiii cu handicap inaugurat la Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Un nou centru de recuperare pentru copiii cu handicap a fost inaugurat vineri, în municipiul Sfântu Gheorghe, în urma unui parteneriat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna şi Fundaţia Sera România.

Şefa DGASPC, Vass Maria, a declarat că centrul va oferi servicii de recuperare individuală pentru copiii cu nevoi speciale, dar şi de asistenţă pentru familiile acestora.

„Deoarece în judeţul Covasna serviciile oferite persoanelor cu dizabilităţi sunt deficitare, obiectul proiectului a fost înfiinţarea, construirea şi dotarea unui centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi. Centrul va oferi servicii pentru copii şi familiile acestora. Aceştia pot proveni atât din sistemul de protecţie, cât şi din familiile lor naturale, deci oricine poate să acceseze serviciile acestui centru. Serviciile sunt oferite gratuit şi există o metodologie cu privire la cum se pot accesa. (…) Prin serviciile oferite se urmăresc dezvoltarea motricităţii, abilităţilor sociale ale copiilor, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, compensarea aptitudinilor deficitare, asigurarea unei vieţi autonome şi integrarea socială a beneficiarilor. De asemenea, pentru părinţi vom oferi consiliere psihosocială cu scopul de a facilita conştientizarea şi acceptarea dizabilităţii copilului, vor fi grupuri de suport şi grupuri de informare”, a declarat Vass Maria.

Potrivit acesteia, în judeţ sunt în jur de 600 de copii încadraţi în grad de handicap, cei mai mulţi din zona Sfântu Gheorghe, iar acesta este cel de-al cincilea centru destinat recuperării copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale, încă unul urmând să fie inaugurat în scurt timp în oraşul Întorsura Buzăului.

„Valoarea totală a investiţiei a fost de 400.000 de euro, care a fost în totalitate suportată de Fundaţia Sera România şi cuprinde atât construirea clădirii, cât şi dotarea în totalitate. (…) Cu acest centru, în judeţ avem cinci centre de recuperare mai mari sau mai mici, la Baraolt, Târgu Secuiesc, Chilieni şi la Sfântu Gheorghe pentru copiii cu autism. (…) Cel inaugurat astăzi va funcţiona în sistem ambulatoriu, deci nu ca un centru de zi, copiii nu vor sta toată ziua, ci vor veni numai pentru anumite terapii. (…) Estimăm că lunar vom putea oferi servicii unui număr de circa 50 de copii. (…) În total, în judeţul Covasna sunt circa 600 de copii cu dizabilităţi, iar în momentul de faţă pentru circa 170 de copii oferim diferite servicii de reabilitare”, a mai spus Vass Maria.

DGASPC Covasna a derulat în ultimii ani mai multe proiecte cu Fundaţia Sera România ce au vizat atât recuperarea copiilor cu handicap, cât şi prevenirea instituţionalizării şi reintegrarea în familiile naturale a copiilor abandonaţi.

Bogdan Pavel, coordonator de proiecte în cadrul Fundaţiei Sera România, a declarat că valoarea financiară a proiectelor derulate în judeţul Covasna depăşeşte un milion de euro.

„În afară de acest centru de recuperare, momentan mai avem un proiect pentru prevenirea instituţionalizării copilului, reintegrarea copilului din sistem şi integrarea socială a copiilor care părăsesc sistemul. Deci, este un proiect care se axează pe trei direcţii de intervenţie şi în care îi ajutăm, în principal, pe copii să nu ajungă în sistemul de protecţie sau, dacă sunt în sistem, îi ajutăm să se întoarcă acasă. Este un tip nou de intervenţie, o metodă nouă pe care împreună cu Direcţia pentru Protecţia Copilului din judeţul Covasna o implementăm. Totodată, mai avem un proiect pentru închiderea Centrului de la Olteni. Prin acest proiect ne propunem construirea a trei case de tip familial, două în Târgu Secuiesc şi una în Întorsura Buzăului. La Întorsura Buzăului vom amenaja şi un minicentru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din acea zonă”, a declarat Bogdan Pavel. 

Sursa: Agerpres

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

Apometre inteligente și un sistem digital pentru identificarea pierderilor de apă şi citirea contoarelor, la Sfântu Gheorghe

Operatorul regional de apă şi canalizare a anunţat că a semnat trei contracte în vederea derulării unor investiţii menite să îmbunătăţească semnificativ calitatea serviciilor oferite consumatorilor din municipiul Sfântu Gheorghe.