Clădirea Filarmonicii Banatul (fostul cinema Capitol) din Timişoara va intra în lucrări de modernizare, iar grădina de vară, din curtea interioară, va fi transformată într-un spaţiu funcţional pe parcursul întregului an, urmând să fie acoperită cu copertină mobilă.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat vineri că lucrările trebuie să fie gata până la finalul anului 2020, astfel încât intrarea în anul Capitalei Culturale Europene să găsească Timişoara cu clădirea Filarmonicii Banatul total revitalizată.

Edilul a prezentat imagini cu viziunea proiectantului asupra reabilitării care se va face atât în interiorul, cât şi la exteriorul clădirii Filarmonicii Banatul, dar şi la grădina de vară a acesteia.

“Se menţine tot ceea ce este tipic pentru clădirea actuală, pe care trebuie să o păstrăm, la care se adaugă construcţii din sticlă care nu schimbă aspectul, dar asigură crearea unui spaţiu interior mult mai mare decât cel actual. Vom avea un foaier generos, foarte frumos şi foarte funcţional. În sala mare se va schimba totul, inclusiv instalaţia de climatizare pentru a avea o sală spaţioasă, cu acustică foarte bună”, a explicat Nicolae Robu.

Edilul a detaliat că în grădina de vară va fi şi o cafenea, dar şi un spaţiu acoperit, care va putea fi folosit nu doar în perioada estivală. Se va crea o mare sală de spectacol concepută cu foarte multă sticlă în exterior, pentru a nu obtura spaţiul, iar copertina se va putea retrage automat, pentru a putea crea şi atmosfera de spectacol în aer liber.

Filarmonica Banatul funcţionează în sala de proiecţie a fostului cinematograf Capitol, construită de primărie în anul 1929, care, în 1956 a fost naţionalizată, pentru ca în 2007 să fie preluată de municipalitatea timişoreană, printr-o lege specială.

Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, şi Primăria Municipiului Timişoara au elaborat, în anul 2011, un proiect de mall cultural, care să funcţioneze în spaţiul grădinii de vară a fostului cinema Capitol, care prevedea realizarea unui spaţiu cultural cu două etaje, cu o parcare subterană pentru aproximativ 800 de autovehicule şi cu o arenă tip amfiteatru grec, cu o capacitate de aproximativ 3.000 de spectatori.

Pe partea exterioară, proiectul prevedea amenajarea mai multor mici magazine culturale, de unde să se poată achiziţiona tablouri, artizanat, CD-uri cu muzică, hărţi şi ilustrate cu Timişoara, bilete ale unor agenţii de turism, librării, anticariate, ziare şi reviste, instrumente muzicale.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania