În mai puțin de o lună ne ascundem de căldură la adăpostul bisericilor fortificate din Transilvania, în saloanele conacelor istorice, în grădinile cetăților și urmărim apusul pe colinele Transilvaniei. Toate acestea într-un regal de trei săptămâni de muzică clasică și jazz, arte contemporane, premiere artistice și happening-uri itinerante în compania artelor, meșteșugurilor și tradițiilor locale.
Festivalul ICon Arts Transilvania se va desfășura anul acesta în perioada 22 iulie – 10 august în 11 localități de poveste din Sudul Transilvaniei: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri. Festivalul care unește comunități în jurul artelor contemporane este prilejul de a asculta concerte de operă într-o biserică veche de 700 de ani, redescoperind și altfel muzica de jazz când rezonează cu dansul contemporan.
ICon Arts Transilvania este unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România. Peste 100 de artiști din întreaga lume se întâlnesc aici an de an, dezvoltând un laborator de creație unic în peisajul internațional. ICon Arts Transilvania este împărțit pe două componente distincte: o școală estivală de artă (Academia ICon Arts) și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts).
La granița dintre educația formală și cea nonformală, Academia ICon Arts este locul unde tinerii artiști au acces la masterclassuri de nivel internațional, alături de compozitori, artiști, virtuozi ce s-au făcut remarcați pe marile scene ale lumii. Principalele arii artistice ale Academiei sunt: muzica (vioară, percuție, chitară, flaut, clarinet, violoncel, fagot, ansambluri jazz, Composer in Residence,) și secțiile de arta actorului și dans contemporan.
Muzicieni, coregrafi, dansatori, actori, artiști multimedia își unesc aici experiențele profesionale și calitățile umane pentru căutarea de noi limbaje artistice, fie că vin aici să predea, să învețe, să performeze sau pentru toate acestea la un loc.
Pentru al treilea an consecutiv, Academia și Festivalul ICon Arts și-a propus să promoveze cele mai noi creații de artă contemporană dar și spațiile neștiute ale Transilvaniei, oferind artiștilor și publicului prezent la evenimente inspirația unor locuri neatinse de secole. Ascunse după dealuri spectaculoase și păduri dese, satele cu biserici fortificate din Transilvania conservă astăzi valori de patrimoniu universal. Aici, apartenența la comunitate rămâne în continuare la baza vieții de zi cu zi.
„Prin ICon Arts Transilvania dorim să abordăm arta contemporană ca expresie a îmbinării tradiției cu avangarda și a meșteșugurilor vechi cu tehnologiile noi. Și anul acesta vom apropia comunități diferite (artiști, vizitatori și localnici) și le vom provoca să interacționeze, să exploreze o cultură nouă și să se bucure de ceea ce poate oferi fiecare. Am ales drept spațiu de desfășurare Transilvania, una dintre cele mai autentice zone din Europa, unde vom organiza, pe tot parcursul Academiei și Festivalului, evenimente speciale, coordonate în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania și Colinele Transilvaniei. Datorită succesului de care s-a bucurat noul format ICon Arts am decis firesc să extindem festivalul. Dacă la ediția din 2017 ICon Arts Transilvania am desfășurat evenimente în 5 localități, la ediția din 2018 am pregătit concerte și șezători postmoderne și mai spectaculoase în 10 localități. Tot in 2018, ICon Arts a devenit liant între alte trei festivaluri, promovând interconexiuni ale artelor și comunităților: Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Săptămâna Haferland și Festivalul „Lună Plină.
Promisiunea noastră față de ediția din 2019, cea de-a XVII-a a Festivalului și a Academiei, este că vom reveni cu experiențe culturale și experiențe senzoriale demne de spațiul multisecular și multietnic în care ne desfășurăm”, spune directorul proiectului, Sebastian Gheorghiu.
Credit foto: Mihai Benea, UCIMR