fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFenomenul ICon Arts cucerește 11 localități de poveste din Transilvania, într-un regal...

Fenomenul ICon Arts cucerește 11 localități de poveste din Transilvania, într-un regal de muzică clasică, jazz, arte contemporane și premiere artistice

Publicat în

spot_img
spot_img

În mai puțin de o lună ne ascundem de căldură la adăpostul bisericilor fortificate din Transilvania, în saloanele conacelor istorice, în grădinile cetăților și urmărim apusul pe colinele Transilvaniei. Toate acestea într-un regal de trei săptămâni de muzică clasică și jazz, arte contemporane, premiere artistice și happening-uri itinerante în compania artelor, meșteșugurilor și tradițiilor locale.

Festivalul ICon Arts Transilvania se va desfășura anul acesta în perioada 22 iulie – 10 august în 11 localități de poveste din Sudul Transilvaniei: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri. Festivalul care unește comunități în jurul artelor contemporane este prilejul de a asculta concerte de operă într-o biserică veche de 700 de ani, redescoperind și altfel muzica de jazz când rezonează cu dansul contemporan.

ICon Arts Transilvania este unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România. Peste 100 de artiști din întreaga lume se întâlnesc aici an de an, dezvoltând un laborator de creație unic în peisajul internațional. ICon Arts Transilvania este împărțit pe două componente distincte: o școală estivală de artă (Academia ICon Arts) și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts).

La granița dintre educația formală și cea nonformală, Academia ICon Arts este locul unde tinerii artiști au acces la masterclassuri de nivel internațional, alături de compozitori, artiști, virtuozi ce s-au făcut remarcați pe marile scene ale lumii. Principalele arii artistice ale Academiei sunt: muzica (vioară, percuție, chitară, flaut, clarinet, violoncel, fagot, ansambluri jazz, Composer in Residence,) și secțiile de arta actorului și dans contemporan.

Muzicieni, coregrafi, dansatori, actori, artiști multimedia își unesc aici experiențele profesionale și calitățile umane pentru căutarea de noi limbaje artistice, fie că vin aici să predea, să învețe, să performeze sau pentru toate acestea la un loc.

Pentru al treilea an consecutiv, Academia și Festivalul ICon Arts și-a propus să promoveze cele mai noi creații de artă contemporană dar și spațiile neștiute ale Transilvaniei, oferind artiștilor și publicului prezent la evenimente inspirația unor locuri neatinse de secole. Ascunse după dealuri spectaculoase și păduri dese, satele cu biserici fortificate din Transilvania conservă astăzi valori de patrimoniu universal. Aici, apartenența la comunitate rămâne în continuare la baza vieții de zi cu zi.

„Prin ICon Arts Transilvania dorim să abordăm arta contemporană ca expresie a îmbinării tradiției cu avangarda și a meșteșugurilor vechi cu tehnologiile noi. Și anul acesta vom apropia comunități diferite (artiști, vizitatori și localnici) și le vom provoca să interacționeze, să exploreze o cultură nouă și să se bucure de ceea ce poate oferi fiecare. Am ales drept spațiu de desfășurare Transilvania, una dintre cele mai autentice zone din Europa, unde vom organiza, pe tot parcursul Academiei și Festivalului, evenimente speciale, coordonate în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania și Colinele Transilvaniei. Datorită succesului de care s-a bucurat noul format ICon Arts am decis firesc să extindem festivalul. Dacă la ediția din 2017 ICon Arts Transilvania am desfășurat evenimente în 5 localități, la ediția din 2018 am pregătit concerte și șezători postmoderne și mai spectaculoase în 10 localități. Tot in 2018, ICon Arts a devenit liant între alte trei festivaluri, promovând interconexiuni ale artelor și comunităților: Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Săptămâna Haferland și Festivalul „Lună Plină.
Promisiunea noastră față de ediția din 2019, cea de-a XVII-a a Festivalului și a Academiei, este că vom reveni cu experiențe culturale și experiențe senzoriale demne de spațiul multisecular și multietnic în care ne desfășurăm”, spune directorul proiectului, Sebastian Gheorghiu
.

Credit foto: Mihai Benea, UCIMR

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

Sezonul de schi la Păltiniș Arena se deschide pe 30 noiembrie

30 noiembrie va fi prima zi în care complexul Păltiniș Arena își va deschide porțile în acest an, la timp pentru ca toată lumea să poată profita de minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României.

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.