fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEMedici din Cuba vin în România pentru a trata pacienți cu cancer...

Medici din Cuba vin în România pentru a trata pacienți cu cancer din spitalele de stat

Publicat în

spot_img
spot_img

Cuba va trimite medici și medicamente pentru a trata pacienți cu cancer și diabet din România în mai multe spitale de stat, între care Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, potrivit Consiliului Județean Vâlcea.

“În urmă cu două zile am primit o informare de la MAE în care ni s-a specificat că există deja un acord negociat între Ministerul Sănătăţii din România şi cel din Cuba, iar judeţul Vâlcea, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, va fi printre primele unităţi spitaliceşti din ţară în care medicamentele şi medicii cubanezi vor veni pentru a încerca tratarea afecţiunilor oncologice şi diabetologice”, a declarat vineri vicepreşedintele CJ Vâlcea, Adrian Buşu, citat de Agerpres.

Colaborarea ar fi fost discutată în martie, cu ocazia vizitei ambasadorului Cubei la Râmnicu Vâlcea.

“Am stabilit atunci că experienţa pe care medicii cubanezi o au în tratarea afecţiunilor oncologice şi diabetologice trebuie să intre şi pe piaţa medicală românească. Am găsit toată deschiderea, atât la Ministerul Sănătăţii din România, cât şi la nivelul Ministerului Afacerilor Externe”,  a mai spus Bușu.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a arătat încântată de o astfel de colaborare.

“Este cunoscut la nivel mondial că cercetătorii şi medicii oncologi cubanezi au descoperit o serie de molecule chimioterapeutice cu rezultate deosebite în tratarea diferitelor tipuri de cancer. Am reuşit prin acest protocol să ne apropiem foarte mult de aceste tratamente pentru că vom fi incluşi într-un program pilot”, a afirmat directorul spitalului vâlcean, dr. Dan Popnoran.

“În urma semnării acordului între România şi Cuba pentru folosirea acestor medicamente şi în ţara noastră, Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi printre primele spitale din România unde se va implementa, iar pacienţii oncologici din judeţ, care din păcate sunt din ce în ce mai mulţi, vor fi printre primii care vor beneficia de aceste tratamente inovatoare”, a completat directorul.

Ministerul Sănătății nu a anunțat oficial, până în prezent, despre semnarea unui acord cu Cuba.

Ultimele declarații ale ministrului Sănătății pe această temă au fost făcute în luna martie, când Sorina Pintea afirma că a avut discuții cu mai mulți oficiali din Cuba privind încheierea unui acord prin care ar urma să se aducă în România un medicament pentru cancer pulmonar, pentru care se realizează în prezent studii clinice în Statele Unite.

La începutul lunii decembrie 2018, ministrul Sorina Pintea a efectuat o vizită la Havana împreună cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ulterior, ministrul Sănătății afirma că România ar putea semna la începutul acestui an un acord de colaborare cu Cuba în domeniul sănătății, ce vizează în special vaccinurile și medicamentele pentru cancer dezvoltate în prezent de statul latino-american. Ministerul nu a anunțat oficial până acum dacă a fost semnat un  astfel de acord.

Cuba a dezvoltat două vaccinuri pentru cancer pulmonar la Centrul de Imunologie Moleculară din Havana.

Sorina Pintea menționa, în decembrie, că în Cuba există în prezent mai multe medicamente revoluționare pentru cancer care sunt în curs de cercetare.

Ministrul a dat ca exemplu medicamente noi pentru cancerul pancreatic şi pentru tumori ale pielii sau vaccinuri pentru cancerul pulmonar, care sunt dezvoltate de Centrul de Imunologie Moleculară din Havana, tratamente care se doresc a fi aduse şi în România.

România se află într-un parteneriat strategic cu Statele Unite, țară care a impus embargo Cubei.

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Mamografii gratuite, la Spitalul ”Victor Babeş” din Timișoara

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara continuă să facă mamografii gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie, cu examen ecografic şi IRM, recomandând aceste examene imagistice mai ales femeilor care au vârsta de peste 40 de ani.