Aproximativ 50 de profesionişti ai structurilor de acţiuni speciale din România, dar şi din Republica Moldova şi Slovacia, participă, la Miercurea Ciuc, la un stagiu de pregătire devenit tradiţional.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, agenda luptătorilor prezenţi la Miercurea Ciuc cuprinde exerciţii şi trageri speciale, dar şi elemente privind protecţia persoanelor, intervenţii asupra autovehiculelor, metode folosite pentru eliberarea ostaticilor şi reţinerea infractorilor şi multiple tactici de deplasare, căutare şi luptă.

“Avem, la Miercurea Ciuc, 14 echipe de profesionişti, atât din IGPR, din Poliţia Română, cât şi din structuri judeţene ale acesteia, dar şi de la Oficiul Naţional de Protecţia Martorilor, de la Direcţia de Management de Resurse Umane din IGPR şi avem, de asemenea, două echipe din afara graniţelor ţării, respectiv din Republica Moldova şi din Slovacia. Vorbim aici despre oameni care au venit să ne împărtăşească din experienţa proprie, dar vorbim şi despre tineri care învaţă de la cei care au acumulat experienţă în domeniu, vorbim despre diferite experienţe, astfel încât să armonizăm cumva pregătirea fizică, dar mai ales tehnică, tactică, în aşa fel încât rezultatele noastre să fie optime, să ne atingem scopul, respectiv protecţia persoanelor, intervenţia în forţă sau extragerea victimelor”, a declarat Gheorghe Filip.

În poligonul de la marginea municipiului Miercurea Ciuc au avut loc, joi, exerciţii demonstrative ale unităţilor din Slovacia, Republica Moldova şi de la IPJ Harghita, în care au fost neutralizate ţinte ostile, folosindu-se diferite tehnici, luptătorii dând dovadă de o bună coordonare şi comunicare.

Stagiul de pregătire, organizat cu sprijinul financiar Consiliul Teritorial Harghita al Corpului Naţional al Poliţiştilor, a fost apreciat de participanţi, care consideră că trebuie să fie în permanenţă pregătiţi, în condiţiile în care infractorii îşi diversifică tot timpul tacticile.

“Noi, în general, în stagiile de pregătire, mai ales în cele comune şi mai ales în cele cu participare internaţională învăţăm, să zic aşa, ca Făt Frumos, într-o săptămână cât alţii în zece. În tactica de intervenţie există un principiu care ne zice aşa: Apa care curge, nu se strică. Şi noi, aici, încercăm să lăsăm apa să curgă, pentru că, aşa cum infractorii îşi diversifică în permanenţă tacticile, aşa şi noi căutăm să fim în permanenţă pregătiţi pentru ce ne aşteaptă”, a declarat comisarul Mihai Chiriţă, şeful Serviciului pentru Acţiuni Speciale de la IPJ Braşov.

La rândul său, conducătorul Brigăzii de Poliţie cu destinaţie specială “Fulger” din Republica Moldova, care nu şi-a dezvăluit identitatea, a arătat că astfel de exerciţii sunt foarte importante pentru împărtăşirea bunelor practici, punctând că tacticile învăţate la Miercurea Ciuc vor fi implementate şi la nivelul structurii din care face parte.

“Exerciţiile acestea sunt foarte importante pentru schimbul de experienţă, împărtăşirea bunelor practici între colegi, pentru îmbunătăţirea activităţii pe care noi o facem, pentru ridicarea nivelului capacităţii de luptă şi a pregătirii de foc. (…) Vreau să menţionez faptul că ceea ce s-a arătat o să implementăm şi noi în bunele practici ale noastre, vorbesc la nivel de pregătire tactică, verificarea încăperilor, deplasarea prin holuri. Mi-a plăcut foarte mult ce au arătat colegii din Harghita, adică pregătirea de foc şi protejarea persoanelor VIP”, a arătat ofiţerul din Republica Moldova, aflat pentru prima dată în România.

Subcomisarul Adrian Danciu, din cadrul Serviciului de acţiuni speciale al Direcţiei Generale a municipiului Bucureşti a punctat că astfel de stagii sunt foarte importante pentru uniformizarea tacticilor de intervenţie.

“Pentru noi, pe plan intern, e foarte bine, pentru că putem să ne uniformizăm mai bine tacticile de intervenţie şi, într-un caz mai special, dacă este nevoie, să acţionăm toţi, să avem acelaşi mod. Iar cu colegii din străinătate este o colaborare foarte bună, pentru că discutăm anumite speţe cu care se întâlnesc şi ei, cu care am putea să ne întâlnim şi noi, le prezentăm şi noi anumite speţe, poate vedem un alt mod de abordare şi să ajungem la o soluţie optimă pentru o intervenţie cât mai bună”, a spus subcomisarul Adrian Danciu.

Stagiul de pregătire al poliţiştilor de intervenţie a devenit o tradiţie în judeţul Harghita, în anii trecuţi fiind prezenţi la Miercurea Ciuc agenţi federali din Departamentul de Stat al SUA, dar şi poliţişti din Germania, Slovenia, Polonia, Slovacia sau Ungaria.

Sursa: Agerpres
Credit foto: Corpul Național al Polițiștilor

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania