fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂPovestea contestei Mária Széchy, proiectată pe fațada clădirii Magna Curia din Deva

Povestea contestei Mária Széchy, proiectată pe fațada clădirii Magna Curia din Deva

Publicat în

spot_img
spot_img

Un eveniment cultural inedit a avut loc aseară la Palatul Magna Curia din municipiul Deva, unde a fost organizat un spectacol neconvențional de proiecție cartată, bazat pe fapte istorice locale. Intitulat „Venus de Magna Curia Reloaded”, spectacolul a spus printr-o printr-un limbaj contemporal, vizual și muzical, povestea istorică a Máriei Széchy, așa-numnita Venus de Murany. 

Manifestarea are scopul de a aduce în atenția publicului larg unul dintre cele mai importante monumente istorice ale județului Hunedoara, și anume Palatul Magna Curia – actual sediu al Muzeului Civilizației Dacice și Romane – a cărui istorie este strâns legată de Cetatea Devei. 

Cu un sound care îmbină nuanța medievală, prin sunetul inconfundabil al caval-ului și elementele muzicale actuale din zona hip-hop și techno, devenii au putut savura o show impresionant de lumină și culoare proiectat pe fațada clădirii.

Referindu-se la eveniment, artistul vizual Lucian Matei, autorul conceptului și regizorul spectacolului, spune că reprezintă o punte între realități, între atunci și acum, între memorie și prezent.

“Pentru o dezvoltare prolifică a comunității avem nevoie, din punct de vedere social-psihologic, de prezența activă a oamenilor de toate vârstele. În prezent, există o tendință de a face spectacole în spații non-convenționale. Cum ar fi să facem un performance non-convențional într-un spațiu formal, dar în afara teatrului? Cum ar fi să facem un spectacol digital la un muzeu clasic de arheologie? Discrepanța dintre domenii, ea însăși poate să-i aducă laolaltă pe oameni cu interese diferite. Ceremonie versus escapism. Sărbătoare versus rutină. Ritualuri sănătoase versus fuga de realitate. E doar una dintre problematicele pe care le-am cercetat în dezvoltarea conceptului (…) Într-un secol XXI, tehnic și tehnologic, în care imaginea digitală, sound-ul aflat în perpetuă modificare, sunt dominante într-o lume marcată de inovații, descrierea istorică, punerea în valoare și prezentarea în fața publicului larg a patrimoniului istoric, trebuie să se racordeze la aceste elemente pentru a fi pe deplin încadrate și înțelese de societatea aflată într-o permanentă evoluție.”, a spus Lucian Matei.

Mária Szechy

Mária Szechy (1610-1679) a fost soția lui Ștefan Bethlen, nepotul principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen (cel care a ridicat Palatul Magna Curia). Ea a reprezentat, în istoria locală, un personaj vizibil rămânând în memoria colectivă, de-a lungul a peste 400 de ani, prin frumusețea sa, curajul de a-și apăra principiile și de a nu se supune canoanelor vremii, fiind deopotrivă blamată și adulată.

Povestea ei, plină de curaj, dar și de romantism merită spusă, fiind un punct de plecare în cunoașterea în detaliu a timpurilor istorice transilvănene și implicit hunedorene, a ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă medieval târzie, în secolul XVII.

Articole recente

Pompierii din Orăștie au salvat un bărbat care a căzut de pe un pod, de la o înălţime de 5 metri

El a fost transportat în stare de conştienţă la spitalul din Orăştie, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ

Noul an de învățământ începe sub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I.

Viktor Orbán: Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun for internaţional dacă nu restabileşte drepturile minorităţii maghiare

Ucraina "hărţuieşte" de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă", a acuzat Orbán.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor, au fost adoptate o serie de modificări

Mai multe articole de același fel

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.