Rusia și Arabia Saudită au ajuns la un acord pentru extinderea cu șase-nouă luni a pactului cu OPEC privind reducerea producției de țiței. Anunțul a fost făcut de președintele rus Vladimir Putin după discuțiile cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, la summitul G20 din Japonia, transmite Reuters, preluat de Agerpres. 

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alte state din afara cartelului (Alianța OPEC+) au redus producția cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 pentru a susține creșterea prețurilor. Statele membre OPEC și cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial. 

Acordul anunțat de Vladimir Putin vizează extinderea în actuala formă și cu aceleași volume. 

“Atât Rusia cât și Arabia Saudită sprijină extinderea acordului. Deoarece există îngrijorări privind durata extinderii, nu am decis încă dacă va fi vorba de șase sau nouă luni. Poate vor fi nouă luni”, spune Putin.

Extinterea maximă ar prelungi astfel acordul până în martie 2020. Săptămâna viitoare, în perioada 1-2 iulie va avea loc la Viena reuniunea producătorilor globali de țiței.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania