fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEȘeful securității cibernetice din Lituania: aplicația Yango își spionează clienții; aplicația prezentă...

Șeful securității cibernetice din Lituania: aplicația Yango își spionează clienții; aplicația prezentă și în România

Publicat în

spot_img
spot_img

Șeful securității cibernetice din Lituania, Rytis Rainys, a declarat recent că aplicația de ride-sharing Yango colectează neautorizat date de la pasagerii săi și nu este una de încredere, recomandând ca ea să nu fie folosită. În replică, Yandex, deținătorul acestei aplicații de tip taxi, susține că acuzațiile sunt nefondate. Recent, aplicația și-a început operațiunile și în România, în contextul scandalului UBER versus taximetriști.

Șeful Centrului Național de Securitate Cibernetică din Lituania, Rytis Rainys, a declarat recent că aplicația Yango, cel mai des numită UBER-ul Rusiei – recent intrată și pe piața din România – este una care își spionează utilizatorii, datele acestora fiind prelucrate și trimise fără autorizație pe servere din Rusia. Rainys, citat de Deutsche Welle, susține că utilizatorii ar trebuie să renunțe la folosirea acestei aplicații imediat.

Șeful securității cibernetice lituaniene a declarat agenției de presă Associated Press că, după testarea complexă a acestei aplicații, ”recomandă cu tărie ca ea să nu fie instalată, iar celor care o folosesc să o dezinstaleze de urgență”, mai ales cei care lucrează în instituțiile de securitate și în companiile care pot fi ținta spionajului economic rus.

Se pare că Yango, odată instalată, transmite neautorizat imagini și sunete înregistrate de telefonul utilizatorilor, fără știrea acestora. Practic, telefonul este transformat într-un instrument de spionaj la scară largă.

Aplicația Yango este deținută de gigantul rusesc Yandex, iar sediul tehnic al companiei este la Amsterdam. Yandex mai este numit și Google-ul Rusiei, deținând peste 65% din piața de internet a acestei țări. Merită menționat că aplicația nu folosește sistemul internațional de navigație prin satelit GPS, ci o variantă rusească, GLONASS, pe care analiștii de securitate o găsesc, de asemenea, ca fiind nesigură și conectată la sistemele de securitate militară ruse.

În replică la aceste acuzații, Aram Sargsyan, directorul global de strategie al grupului de tehnologie rus Yandex, a transmis că acuzațiile sunt nefondate și că aplicația respectă regulamentele în vigoare ale Uniunii Europene. Sargsyan a declarat, de asemenea, că firma este deschisă pentru orice verificări suplimentare, pentru a demonstra că acuzațiile sunt fără obiect.

Aplicația americană de ride-sharing UBER a fuzionat cu Yandex pe piața din Rusia, cedând controlul către compania rusă, care acum deține 59% din acest joint venture.

Articole recente

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Nu-i mai satură Dumnezeu! Un președinte de Consiliu Județean prins în flagrant cu o șpagă de 1,25 milioane de lei

Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii, după ce acesta i-ar fi primit în restaurant.

Mai multe articole de același fel