fbpx
11.8 C
Cluj-Napoca
AcasăDIASPORAArta de a construi o capodoperă | Columna lui Traian, protagonista unei...

Arta de a construi o capodoperă | Columna lui Traian, protagonista unei expoziţii importante la Florenţa

Publicat în

spot_img
spot_img

Corespondenţă din Italia de la Julia-Sandra Virsta.

Ştim cu toţii despre Columna lui Traian că străjuieşte Forul aceluiași împărat din Piazza Venezia de la Roma, la începutul Via dei Fori Imperiali, așa că este firesc să ne întrebăm de ce Florența – aflată la peste 200 de kilometri, cu al său maiestuos palazzo Pitti în Limonaia, ar putea fi decorul unei expoziții despre columna traiană?

Ei bine, chiar dacă este foarte probabil că împăratul Traian, cuceritorul Daciei, nu a pus piciorul niciodată în vechea colonie militară pe care ulterior s-a clădit orașul Florența ce a strălucit în timpul Renașterii, legăturile dintre Columna Traiană și regiunea Toscanei nu lipsesc. Marmura pe care meșteșugarii au transformat-o în minunata Columnă, este adusă din cariera de la Carrara, nu foarte departe de Florența.

Categoric nu este o întâmplare că, la intrarea în Palazzo Pitti, tronează două mari statui de daci tarabostes sculptate în porfir roşu și aduse de la Roma în epoca Florenţei conduse de faimoasa familie Medici. Tocmai de acolo, din cariera de la Carrara, veneau blocurile gigante din marmură albă care au fost apoi transformate de către abilii maeştri romani în opere de artă care dăinuie, iată, peste timp.

Concepută pentru a celebra victoriile militare ale lui Traianus în Dacia cea nesupusă, Columna este însă şi un monument care preamărește avansul tehnologic al lumii romane față de ”barbarii” pe care imperiul îi cucerea, barbari care – cel puțin în accepțiunea istoriografiei romane – erau foarte departe din punct de vedere al avansului tehnicii, comparativ cu Roma.

Ei bine, expoziția de la Florența este una ce permite vizitatorului să înțeleagă modul cum au fost tăiate cele 29 de blocuri gigantice în marmura albă de Carrara din cariera de la Luni. Mai mult, este explicată și tehnica pe care romanii au folosit-o pentru a duce de la 800 de metri înalțime acele blocuri până la locul unde au fost îmbarcate pe niște nave speciale, transportate pe o distanță de peste 200 de mile marine și apoi debarcate în Portus Romae. Acolo, blocurile de marmură ce ulteior au compus Columna, au fost târâte până în zona Fori Imperiali, urcând pe Tevere-Tibru.

Vizitatorii pot vedea în expoziția deschisă la Florența și modul în care cele 17 blocuri circulare cu greutate de 20-30 de tone fiecare şi a capitelului de 40 de tone au creat probleme mari constructorilor, dar și modul ingenios cum aceste probleme au fost depășite.

Columna a fost inaugurată pe 12 mai 113 d.H în interiorul Forum-ului lui Traian şi străjuieşte şi astăzi zona Romei antice.

Expoziţia găzduieşte zeci de opere provenite din diverse muzee de arheologie italiene, dar şi modele la scară, porecum și unele în mărime naturală realizate special pentru această expoziţie de către artistul contemporan de renume internaţional, Claudio Capotondi, rafinat plasmator al marmurei albe de Carrara cu metode şi instrumente tradiţionale.

Materialele în expoziţie nu se limitează doar la panouri ilustrative cu fazele de lucru sau uneltele de epocă, utensilele de bronz folosite de către cioplitorii în marmură sau monede  cu efigia lui Traianus. Capotondi a reconstruit cu mâinile sale, modelele de dispozitive tehnice şi maşini de ridicat şi poziţionat blocurile de marmură pe care, sigur, artizanii romani le-au folosit la înălţarea Columnei lui Traian.

Expoziţia este deschisă până pe 6 octombrie 2019 în Limonaia grădinii Boboli din Palazzo Pitti la Florenţa.

Redactia

Articole recente

Incendiul de pădure din zona Lăpuşna s-a extins pe 40 de hectare din cauza vântului

Intervenţia pompierilor şi a personalului în sprijin se concentrează, în principal, pe crearea unei linii de protecţie pentru limitarea propagării incendiului

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Mai multe articole de același fel