fbpx
joi ,2 iulie, 2020
27.4 C
Cluj-Napoca

Ministrul ungar de Externe: trebuie luată atitudine împotriva manifestărilor anti-maghiare din România

-

În elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat, ceea ce este inacceptabil şi trebuie să luăm atitudine împotriva acestui lucru, a spus, marţi, în Parlament, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, citat de agenția de presă MTI.

Declaraţia şeful diplomaţiei ungare a venit după ce, înainte de ordinea de zi, deputatul Fidesz László Böröcz a luat cuvântul şi a vorbit despre relaţiile maghiaro-române. Ministrul a subliniat că Ungaria se străduieşte, întotdeauna, să aibă cu România o cooperare eficientă şi pragmatică, bazată pe respect reciproc. La fel va fi şi în viitor, întrucât unei comunităţi maghiare îi va fi cu atât mai bine, cu cât relaţia dintre ţara-mamă şi ţara de rezidenţă vac fi una mai bună.

Oficialul ungar a reamintit că, în privinţa României, a existat o perioadă în care au putut fi raportate lucruri foarte pozitive; de exemplu reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu ar fi fost posibilă, dacă nu ar fi existat un dialog pragmatic cu partea română, bazat pe respect reciproc.

Însă, potrivit ministrului, după rezultatele pozitive temporare, “în elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat”.

“Acest lucru este, în mod evident, inacceptabil, trebuie luată atitudine împotriva acestui lucru, politica externă maghiară nu poate să rămână tăcută în această situaţie, iar atunci când în forurile internaţionale sunt ridicate subiecte legate de România, poziţia maghiară nu poate fi independentă de izbucnirile şi provocările anti-maghiare”, a declarat ministrul.

Péter Szijjártó a numit inacceptabilă profanarea care a avut loc în cimitirul din Valea Uzului şi faptul că, după cele întâmplate, cei pedepsiţi nu au fost cei care au avut o atitudine agresivă, ci reprezentanţii maghiari care au organizat manifestaţia paşnică.

Ministrul a afirmat că, potrivit opiniei actuale a experţilor, românii au amplasat cruci de beton peste cadavrele a cel puţin douăzeci de soldaţi maghiari, aşadar această situaţie profanatoare trebuie să înceteze. Ungaria se aşteaptă ca autorităţile române să îi pedepsească pe cei responsabili şi să stopeze “hărţuirea” maghiarilor paşnici; mai ales “pe cea bazată pe criterii etnice”, a adăugat Szijjártó.

Ministrul consideră că şi noul Cod administrativ al României este unul inacceptabil; în opinia sa, în privinţa drepturilor minorităţilor etnice, acesta întoarce România cu zece ani în urmă, respectiv este contrar standardelor europene privind obligaţiile bilaterale şi respectarea drepturilor deja dobândite ale minorităţilor.

Péter Szijjártó a numit, de asemenea, inacceptabil faptul că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu a fost înfiinţată, nici până astăzi, o facultate maghiară, deşi există o lege în acest sens în România.

Guvernul Ungariei sprijină eforturile UDMR de a face ca drepturile dobândite de maghiari să fie respectate în România, a subliniat oficialul ungar.

Distribuie articolul

Știri recente

Proiectul Capitală Culturală Europeană, asumat de Primăria Timişoara

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat că Primăria Timişoara îşi va asuma proiectul Capitală Culturală Europeană, în urma ”numeroaselor scandaluri interne...

Devenii au decis proiectele câştigătoare în programul de bugetare participativă. Vezi cele nouă idei propuse de cetățeni care vor fi puse în practică de...

Devenii au votat proiectele pe care le-au considerat cele mai importante pentru oraș, în cadrul programului de bugetare participativă organizat de administrația...

Colonie cu 200 de lilieci, din două specii protejate, descoperită într-o bisericuță de lemn din județul Sălaj

O colonie cu circa 200 de exemplare din două specii de lilieci protejate în România – liliacul mare cu potcoavă şi liliacul...

O nouă investiție majoră, din fonduri europene, la Oradea

Astăzi, la Oradea, a fost semnat contractul de finanțare cu o valoare de aproximativ 11 milioane de euro pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir....

Mit spulberat: Un an din viaţa unui câine NU echivalează cu şapte ani din viaţa unui om

Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa...

Categorii populare

Comentarii recente

%d blogeri au apreciat: