În elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat, ceea ce este inacceptabil şi trebuie să luăm atitudine împotriva acestui lucru, a spus, marţi, în Parlament, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, citat de agenția de presă MTI.

Declaraţia şeful diplomaţiei ungare a venit după ce, înainte de ordinea de zi, deputatul Fidesz László Böröcz a luat cuvântul şi a vorbit despre relaţiile maghiaro-române. Ministrul a subliniat că Ungaria se străduieşte, întotdeauna, să aibă cu România o cooperare eficientă şi pragmatică, bazată pe respect reciproc. La fel va fi şi în viitor, întrucât unei comunităţi maghiare îi va fi cu atât mai bine, cu cât relaţia dintre ţara-mamă şi ţara de rezidenţă vac fi una mai bună.

Oficialul ungar a reamintit că, în privinţa României, a existat o perioadă în care au putut fi raportate lucruri foarte pozitive; de exemplu reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu ar fi fost posibilă, dacă nu ar fi existat un dialog pragmatic cu partea română, bazat pe respect reciproc.

Însă, potrivit ministrului, după rezultatele pozitive temporare, “în elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat”.

“Acest lucru este, în mod evident, inacceptabil, trebuie luată atitudine împotriva acestui lucru, politica externă maghiară nu poate să rămână tăcută în această situaţie, iar atunci când în forurile internaţionale sunt ridicate subiecte legate de România, poziţia maghiară nu poate fi independentă de izbucnirile şi provocările anti-maghiare”, a declarat ministrul.

Péter Szijjártó a numit inacceptabilă profanarea care a avut loc în cimitirul din Valea Uzului şi faptul că, după cele întâmplate, cei pedepsiţi nu au fost cei care au avut o atitudine agresivă, ci reprezentanţii maghiari care au organizat manifestaţia paşnică.

Ministrul a afirmat că, potrivit opiniei actuale a experţilor, românii au amplasat cruci de beton peste cadavrele a cel puţin douăzeci de soldaţi maghiari, aşadar această situaţie profanatoare trebuie să înceteze. Ungaria se aşteaptă ca autorităţile române să îi pedepsească pe cei responsabili şi să stopeze “hărţuirea” maghiarilor paşnici; mai ales “pe cea bazată pe criterii etnice”, a adăugat Szijjártó.

Ministrul consideră că şi noul Cod administrativ al României este unul inacceptabil; în opinia sa, în privinţa drepturilor minorităţilor etnice, acesta întoarce România cu zece ani în urmă, respectiv este contrar standardelor europene privind obligaţiile bilaterale şi respectarea drepturilor deja dobândite ale minorităţilor.

Péter Szijjártó a numit, de asemenea, inacceptabil faptul că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu a fost înfiinţată, nici până astăzi, o facultate maghiară, deşi există o lege în acest sens în România.

Guvernul Ungariei sprijină eforturile UDMR de a face ca drepturile dobândite de maghiari să fie respectate în România, a subliniat oficialul ungar.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania