fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEMinistrul ungar de Externe: trebuie luată atitudine împotriva manifestărilor anti-maghiare din România

Ministrul ungar de Externe: trebuie luată atitudine împotriva manifestărilor anti-maghiare din România

Publicat în

spot_img
spot_img

În elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat, ceea ce este inacceptabil şi trebuie să luăm atitudine împotriva acestui lucru, a spus, marţi, în Parlament, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, citat de agenția de presă MTI.

Declaraţia şeful diplomaţiei ungare a venit după ce, înainte de ordinea de zi, deputatul Fidesz László Böröcz a luat cuvântul şi a vorbit despre relaţiile maghiaro-române. Ministrul a subliniat că Ungaria se străduieşte, întotdeauna, să aibă cu România o cooperare eficientă şi pragmatică, bazată pe respect reciproc. La fel va fi şi în viitor, întrucât unei comunităţi maghiare îi va fi cu atât mai bine, cu cât relaţia dintre ţara-mamă şi ţara de rezidenţă vac fi una mai bună.

Oficialul ungar a reamintit că, în privinţa României, a existat o perioadă în care au putut fi raportate lucruri foarte pozitive; de exemplu reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu ar fi fost posibilă, dacă nu ar fi existat un dialog pragmatic cu partea română, bazat pe respect reciproc.

Însă, potrivit ministrului, după rezultatele pozitive temporare, “în elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat”.

“Acest lucru este, în mod evident, inacceptabil, trebuie luată atitudine împotriva acestui lucru, politica externă maghiară nu poate să rămână tăcută în această situaţie, iar atunci când în forurile internaţionale sunt ridicate subiecte legate de România, poziţia maghiară nu poate fi independentă de izbucnirile şi provocările anti-maghiare”, a declarat ministrul.

Péter Szijjártó a numit inacceptabilă profanarea care a avut loc în cimitirul din Valea Uzului şi faptul că, după cele întâmplate, cei pedepsiţi nu au fost cei care au avut o atitudine agresivă, ci reprezentanţii maghiari care au organizat manifestaţia paşnică.

Ministrul a afirmat că, potrivit opiniei actuale a experţilor, românii au amplasat cruci de beton peste cadavrele a cel puţin douăzeci de soldaţi maghiari, aşadar această situaţie profanatoare trebuie să înceteze. Ungaria se aşteaptă ca autorităţile române să îi pedepsească pe cei responsabili şi să stopeze “hărţuirea” maghiarilor paşnici; mai ales “pe cea bazată pe criterii etnice”, a adăugat Szijjártó.

Ministrul consideră că şi noul Cod administrativ al României este unul inacceptabil; în opinia sa, în privinţa drepturilor minorităţilor etnice, acesta întoarce România cu zece ani în urmă, respectiv este contrar standardelor europene privind obligaţiile bilaterale şi respectarea drepturilor deja dobândite ale minorităţilor.

Péter Szijjártó a numit, de asemenea, inacceptabil faptul că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu a fost înfiinţată, nici până astăzi, o facultate maghiară, deşi există o lege în acest sens în România.

Guvernul Ungariei sprijină eforturile UDMR de a face ca drepturile dobândite de maghiari să fie respectate în România, a subliniat oficialul ungar.

Redactia

Articole recente

UPT anunță a XI-a ediție a evenimentului internațional Open Education & Science Workshop, parte a Open Education Week 2024

Toți cei interesați de provocările în știința și educația deschisă sunt așteptați vineri, 08 martie 2024, orele 11:00 – 17:00, online sau fizic, în amfiteatrul K1 din Centrul de Conferințe al UPT, în cadrul unei sesiuni interactive, adresate atât cadrelor didactice, cât și studenților, dar și actorilor din domeniul educației și formării, formatorilor IT sau departamentelor de resurse umane, la cea de-a XI-a ediție a workshop-ului internațional Open Education & Science Workshop, parte a Open Education Week 2024, pe tematica Provocări în știința și educația deschisă / Challenges in Open Science & Education.

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Mai multe articole de același fel

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către fostul președinte Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat

Și fostul ministru ungar al justiţiei, Judit Varga, se retrage din viaţa publică, și renunţă la mandatul său din Parlamentul Ungariei şi la poziţia sa de cap de listă pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Amenda usturătoare primită de un șofer român în Ungaria

Şoferul şi proprietarul unei furgonete înmatriculate în România care a circulat pe autostrada M5 din Ungaria cu o suprasarcină care a depăşit două tone au primit o amendă foarte mare