Biserica evanghelică fortificată din Agnita, județul Sibiu, va fi renovată cu fonduri europene, contractul fiind semnat încă din anul 2017. Lucrările propriu-zise au început doar în această săptămână și sunt în valoare de peste 6,5 milioane de lei.

Contractul, în valoare totală de peste 6,5 milioane lei, fonduri nerambursabile, a fost semnat în 2017 și prevede intervenții de substanță la biserică, turnuri, precum și amenajarea incintei.

”Lucrările prevăzute au ca scop readucerea în cadrul ansamblului a spiritului de la sfârșitului de secol XIX, dar cu clădiri reabilitate corespunzător cerinţelor contemporane. Sunt prevăzute lucrări de asanare, lucrări de consolidări, lucrări de îndepărtare a umezelii din teren și ziduri, lucrări de reparaţii, întreținere și conservare, lucrări de reabilitare structuri, lucrări de instalații interioare și exterioare, lucrări de amenajări exterioare și mobilier urban. În interiorul lăcașului de cult va fi amenajată încălzirea electrică prin pardoseală”, se precizează într-un comunicat de presă.

Reabilitarea bisericii, realizată cu finanțare europeană prin POR 2014-2020, are ca scop conservarea acestui monument istoric și creșterea turismului cultural în zonă.

Proiectul va fi implementat pe o durată de 32 luni.

Biserica fortificată din Agnita, construită în stil gotic, cu elemente renascentiste şi baroce, este menţionată pentru prima dată în 1466. Fiind ridicată pe zidurile unei bazilici romanice, mult mai vechi, biserica mai păstrează şi astăzi parte a vechilor incinte de fortificaţie şi turnurile de apărare: turnul-clopotniţă, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor şi Turnul Slăninilor, în care, după obiceiul săsesc din Transilvania, localnicii îşi depozitau slănina.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.