Lacul Ursu de la Sovata a fost omologat de World Record Academy ca cel mai mare lac heliotermal din lume. Potrivit Radio Cluj, anunțul a fost făcut miercuri, 3 iulie 2019, de către Ramona Niță, reprezentanta pentru România a Academiei Recordurilor Mondiale, instituție cu sediul în Miami, SUA, cea mai mare organizație care verifică și omologhează recorduri mondiale de acest gen.

Lacul Ursu, situat în statiunea Sovata din județul Mureș, s-a format în anul 1875, prin prăbușirea unei vechi exploatări de sare. Se pare că a primit numele de la forma sa, asemănătoare cu o blană de urs. Lacul are o suprafață de peste 40 000 de metri pătrați, o adâncime de 18 metri și o salinitate ce depășește 200 g/l.

La suprafața lacului, există o peliculă de apă dulce, adusă de pârâurile Auriu și Toplița, ce acționează ca un izolator termic: permite pătrunderea radiațiilor solare care încălzesc straturile de apă din interior și totodată previne pierderea căldurii acumulate de acestea, fenomen cunoscut sub numele de heliotermie. Astfel, dacă pelicula de apă dulce de la suprafața lacului are temperatura corelată cu cea a aerului, la adâncimea de 1,5 metri apa lacului poate ajunge și la 50 de grade Celsius.

Apele Lacului Ursu sunt recunoscute pentru tratarea afectiunilor reumatice, endocrinologice, ginecologice și cardiovasculare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania