fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAPortul popular secuiesc, sărbătorit de angajații C. J. Harghita

Portul popular secuiesc, sărbătorit de angajații C. J. Harghita

Publicat în

spot_img
spot_img

Zeci de angajaţi ai Consiliului Judeţean Harghita au venit vineri, la serviciu, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, pentru a marca Ziua portului popular secuiesc, acţiune care se doreşte a deveni tradiţională, scrie Agerpres.

Prima ediţie acţiunii a avut loc în urmă cu trei ani, la iniţiativa conducerii Ansamblului Naţional Secuiesc, care i-a rugat pe toţi cei care doresc să se îmbrace în costumul tradiţional secuiesc sau să poarte doar o piesă a acestuia, pentru a promova portul popular.

„Am observat că porturile populare au început să fie croite de calitate tot mai proastă şi aceste porturi cândva spuneau foarte mult, vorbeau şi au început să se piardă, oamenii nu le mai foloseau. Şi acum, de undeva, oamenii aduc nişte porturi populare care ar trebui să stea în muzee. (…) Şi aceste porturi sunt fotografiate, arhivate, ştim cine le-a croit, le-a purtat, de unde provin, cum au fost făcute şi cândva vom avea posibilitatea să le recoasem”, a declarat András Mihály, directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita.

Acesta a punctat faptul că povestea acestor porturi populare este una de demult şi care a ajuns să fie actuală, iar costumele au început să prindă viaţă din nou.

Ideea a fost primită cu entuziasm şi bucurie de mulţi angajaţi ai Consiliului Judeţean, care au venit la lucru în costume populare vechi de peste 100 de ani sau în unele noi, cusute cu propriile mâini.

„Eu am mai purtat costumul tradiţional acum vreo 40 şi ceva de ani, când eram copil şi mi-am dorit să am unul al meu, personal. Şi e o bucurie şi o emoţie de nedescris că îl port acum pe cel făcut de mine. Rar mi se întâmplă să simt că se întorc privirile după mine, dar astăzi a fost ziua aceea. Nu e un costum pe care să-l porţi în fiecare zi a anului, dar aşa, câteodată, când îl porţi, îţi dă un sentiment de apartenenţă la un grup. (…) Modelul este din zona Gheorgheni, toate cusăturile sunt realizate manual, cu motive specifice secuieşti, dantela este cusută cu acul. M-am apucat de lucru în noiembrie şi încă nu am terminat, pentru că mai am vesta de realizat”, a spus Isan Magda, de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”.

Un costum deosebit de frumos, din zona Plăieşi, a purtat şi Mihálydeák Klára, care a mărturisit că l-a moştenit de la bunica soţului său, are o vechime de peste 100 de ani şi îl poartă cu mândrie şi bucurie.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, a vorbit despre un program al instituţiei pe care o conduce, prin care pot fi achiziţionate costume populare, punctând faptul că acţiunea de vineri are rolul de a arăta importanţa portului tradiţiional.

„Consiliul Judeţean are, de câţiva ani, un proiect cultural pentru cumpărare de porturi populare, prin care am cumpărat foarte multe porturi populare maghiare, secuieşti, româneşti, de toate felurile şi prin acest gest, pe care îl facem noi azi încercăm să arătăm că este important pentru noi portul popular. (…) Aşa cum e şi Ziua Iei, care este la fel de specială, pentru că, din câte văd la prietenii mei de pe Facebook, şi ei în acea zi se simt mai mândri, mai bine şi cred că acesta e cel mai important pentru noi: să ne simţim bine, fiecare în pielea lui şi fiecare în portul lor popular”, a declarat Barti Tihamér, citat de Agerpres.

Acesta s-a referit la starea de spirit „de sărbătoare” pe care o au cei care poartă aceste costume şi la zâmbetele celor care îi privesc şi a subliniat că prin acest eveniment se promovează şi întâlnirea celor „1.000 de fete secuience”, care va avea loc sâmbătă şi care este o sărbătoare a portului popular şi a tradiţiilor din zonă.

Angajaţii Consiliului Judeţean Harghita, alături de mai mulţi dansatori de la Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, au făcut şi o poză de grup în faţa sediului instituţiei şi la statuia episcopului Márton Áron, sub privirile admirative ale trecătorilor.

De asemenea, potrivit fotografiilor postate pe reţele de socializare, şi alte persoane din judeţ au mers vineri la serviciu îmbrăcate în port popular secuiesc, fie că a fost vorba de instituţii publice sau de firme private. 

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.

Noile săpături arheologice redescoperă fostul sistem de fortificație al Cetății Mikó

În partea de vest și de nord a Cetății Mikó se desfășoară o săpătură arheologică inedită: sub conducerea arheologului Darvas Lóránt, se cercetează, în mai multe secțiuni, sistemul de fortificație de odinioară a clădirii.

S-a finalizat consolidarea şi punerea în siguranţă a internatului de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit și a ucis doi elevi

Consolidarea şi punerea în siguranţă a clădirii internatului Liceului „Tamási Aron”, de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit în decembrie 2023, iar doi elevi şi-au pierdut viaţa, s-a finalizat, a anunţat, joi, Instituţia Prefectului Harghita