La 150 de ani de la pornirea transportului public local și tot atâția ani de la prima cursă a tramvaiului tras de cai, reprezentanții societății de transport public din Timișoara îi invită pe cei ce vor fi prezenți în orașul de pe malurile Begăi la o adevărată sărbătoare. Vor fi o paradă a vechilor tramvaie, dar și concerte, în Piața Victoriei, cu Mircea Baniciu și Nicole Cherry.

Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) şi Primăria Timişoara îi invită pe timişoreni, luni, 8 iulie, la Podul Decebal, cu începere de la ora 16:00, pentru a asista la parada mijloacelor de transport în comun care au circulat în Timişoara, în ultimul veac şi jumătate. Pentru a rememora istoria şi atmosfera de epocă, colegii noştri vor înhăma doi bidivii pursânge, de la Herghelia Izvin, care vor pune în mişcare tramvaiul de care se bucurau timişorenii acum 150 de ani, pe ruta Cetate – Fabric. Urmat de tramvaiul „Gemene” sau de „Timişul” fabricat în urmă cu mai multe decenii la Timişoara, tramvaiul tras de cai va conduce parada din care vor mai face parte zece garnituri de epocă, din cadrul Muzeului „Corneliu Mikloşi”. Parada se va încheia în Piaţa Libertăţii.

Aniversarea celor 150 de ani de transport public va continua în Piaţa Victoriei, cu începere de la ora 18:00, unde vor concerta Mircea Baniciu şi Nicole Cherry.

„Pentru a rememora istoria și atmosfera de epocă, colegii noștri vor înhăma doi bidivii pursânge, de la Herghelia Izvin, care vor pune în mișcare tramvaiul de care se bucurau timișorenii acum 150 de ani, pe ruta Cetate – Fabric. Urmat de tramvaiul «Gemene» sau de «Timișul», fabricat în urmă cu mai multe decenii la Timișoara, tramvaiul tras de cai va conduce parada din care vor mai face parte zece garnituri de epocă, din cadrul Muzeului «Corneliu Mikloși»”, spune Cosmin Bradu, purtător de cuvânt STPT.

În urmă cu 150 de ani, într-o zi de 8 iulie, Timişoara devenea primul oraş de pe actualul teritoriu al României care introducea tramvaiul tras de cai. Oraş obişnuit cu premiere naţionale şi europene, Timişoara inaugura şi prima linie de troleibuz din România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot o premieră pentru România a fost şi inaugurarea transportului public şi de mărfuri pe Canalul Bega, în acelaşi an 1869. Întrerupt la sfârşitul anilor 1960, transportul de călători pe Bega a fost reluat în 2018, Timişoara fiind singurul oraş din România cu transport public pe apă! Timişoara este primul oraş din România în care au fost introduse bicicletele, ca alternativă la transportul public local.

Mai recent, în urmă cu câteva luni, Timişoara a devenit primul oraş din România care a introdus călătoriile cu trotinetele electrice, tot ca alternativă la transportul public local.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.