fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘParadă a tramvaielor vechi la Timișoara, cu ocazia sărbătoririi a 150 de...

Paradă a tramvaielor vechi la Timișoara, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de transport public în oraș

Publicat în

spot_img
spot_img

La 150 de ani de la pornirea transportului public local și tot atâția ani de la prima cursă a tramvaiului tras de cai, reprezentanții societății de transport public din Timișoara îi invită pe cei ce vor fi prezenți în orașul de pe malurile Begăi la o adevărată sărbătoare. Vor fi o paradă a vechilor tramvaie, dar și concerte, în Piața Victoriei, cu Mircea Baniciu și Nicole Cherry.

Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) şi Primăria Timişoara îi invită pe timişoreni, luni, 8 iulie, la Podul Decebal, cu începere de la ora 16:00, pentru a asista la parada mijloacelor de transport în comun care au circulat în Timişoara, în ultimul veac şi jumătate. Pentru a rememora istoria şi atmosfera de epocă, colegii noştri vor înhăma doi bidivii pursânge, de la Herghelia Izvin, care vor pune în mişcare tramvaiul de care se bucurau timişorenii acum 150 de ani, pe ruta Cetate – Fabric. Urmat de tramvaiul „Gemene” sau de „Timişul” fabricat în urmă cu mai multe decenii la Timişoara, tramvaiul tras de cai va conduce parada din care vor mai face parte zece garnituri de epocă, din cadrul Muzeului „Corneliu Mikloşi”. Parada se va încheia în Piaţa Libertăţii.

Aniversarea celor 150 de ani de transport public va continua în Piaţa Victoriei, cu începere de la ora 18:00, unde vor concerta Mircea Baniciu şi Nicole Cherry.

„Pentru a rememora istoria și atmosfera de epocă, colegii noștri vor înhăma doi bidivii pursânge, de la Herghelia Izvin, care vor pune în mișcare tramvaiul de care se bucurau timișorenii acum 150 de ani, pe ruta Cetate – Fabric. Urmat de tramvaiul «Gemene» sau de «Timișul», fabricat în urmă cu mai multe decenii la Timișoara, tramvaiul tras de cai va conduce parada din care vor mai face parte zece garnituri de epocă, din cadrul Muzeului «Corneliu Mikloși»”, spune Cosmin Bradu, purtător de cuvânt STPT.

În urmă cu 150 de ani, într-o zi de 8 iulie, Timişoara devenea primul oraş de pe actualul teritoriu al României care introducea tramvaiul tras de cai. Oraş obişnuit cu premiere naţionale şi europene, Timişoara inaugura şi prima linie de troleibuz din România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot o premieră pentru România a fost şi inaugurarea transportului public şi de mărfuri pe Canalul Bega, în acelaşi an 1869. Întrerupt la sfârşitul anilor 1960, transportul de călători pe Bega a fost reluat în 2018, Timişoara fiind singurul oraş din România cu transport public pe apă! Timişoara este primul oraş din România în care au fost introduse bicicletele, ca alternativă la transportul public local.

Mai recent, în urmă cu câteva luni, Timişoara a devenit primul oraş din România care a introdus călătoriile cu trotinetele electrice, tot ca alternativă la transportul public local.

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

Deschiderea anului universitar 2023-2024, sub genericul „StartUPT – Bun venit în Universul Politehnicii!”

Campusul Universității Politehnica Timișoara, care în acest an împlinește 100 de ani de la inaugurare, s-a animat vineri, 22 septembrie 2023, încă de dimineață, cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar 2023-2024