fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEȘefa CSM: Justiţia se află într-o perioadă de frământări şi căutări

Șefa CSM: Justiţia se află într-o perioadă de frământări şi căutări

Publicat în

spot_img
spot_img

Duminică, de Ziua Justiției, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, contestată de o parte dintre magistrați, le transmite acestora că este datoria lor să regăsească echilibrul în justiție, care se află „într-o perioadă de frământari şi căutări”. 

Lia Savonea amintește că, începând cu anul 1994, în prima duminică a lunii iulie este sărbătorită Ziua Justiţiei, „simbol al unităţii profesioniştilor dreptului, având ca fundament încrederea societăţii în actul de justiţie şi, totodată, un bun moment de cugetare şi reflecţie asupra justiţiei ca serviciu public în slujba cetăţeanului”. 

Președintele CSM susține că această zi este și un prilej pentru întreaga societate şi pentru toţi profesioniştii dreptului „de a conştientiza simbolic scopul fundamental al justiției, şi anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea întotdeauna a supremaţiei legii”. 

„Independenţa justiţiei conferită la nivel constituţional atrage cu sine o imensă responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc şi obligaţia morală a unităţii corpului profesional al magistraţilor în vederea garantării acestei valori fundamentale, pentru protejarea tuturor cetăţenilor în faţa oricărei forme de arbitrariu. Într-un context în care justiţia se află într-o perioadă de frământari şi căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi stâlp al unităţii şi credibilităţii justiţiei”, transmite șefa CSM. 

Ea îi felicită pe „toţi magistraţii care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea cu onoare şi conştiinţă, având ca motivaţie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justiţiabililor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice”. „Îmi exprim, de asemenea, respectul şi aprecierea pentru contribuţia adusă în scopul îndeplinirii actului de justiţie de către toţi profesioniştii dreptului, având ferma convingere că numai împreună vom reuşi să menţinem o justiţie independentă, întemeiată pe încredere şi respect, valori indispensabile în perioade marcate de tensiuni”, adaugă președintele CSM. 

Mesajul are loc pe fondul blocajului creat la CSM, unde Lia Savonea încearcă de câteva săptămâni să o valideze pe Adina Florea în funcția de șef al controversatei secții pentru anchetarea magistraților. Savonea s-a lovit de opoziția mai multor magistrați, care au boicotat ședințele de plen, și a intrat în conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall, care a avertizt-o „să pună capăt tonului agresiv și scandalului”.

Marți, 9 iulie, vor fri publicate cele două rapoarte pentru România ale Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO): ”Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România” și ”Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România”. În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupției în 2018, în special în privința parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. În cazul României, GRECO arată că este țara cu cel mai mare (6) număr de recomandări neimplementate referitoare la parlamentari, de fapt, nicio astfel de recomandare nefiind implementată aici.

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel

Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost trimistă în judecată pentru vătămare corporală din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în urma accidentului de acum un an din Mangalia, când a intrat pe contrasens şi a lovit un motociclist.