Banca Europeană de Investiții va acorda servicii de asistenţă tehnică Ministerului Sănătății, pentru pregătirea şi implementarea proiectele spitalelor regionale de urgenţă Cluj, Iaşi și Craiova, după ce astăzi a fost semnat un acord în valoare de aproape 13 milioane de euro între cele două părți.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Andrew McDowell, au semnat luni, într-o ceremonie la Palatul Victoria, Acordul de servicii de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor. Acest acord stabileşte termenii în care Banca Europeană de Investiţii va acorda sprijin pentru implementarea proiectelor de care beneficiază MS în cadrul Fondului European Structural de Investiţii.

“Astăzi facem un alt pas important pentru construirea celor trei spitale regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. În cadrul acestui acord de asistenţă tehnică vom beneficia de sfaturile experţilor BEI în faza de proiectare, supraveghere şi construcţie a celor trei spitale. Continuăm colaborarea noastră şi trecem de la pregătirea proiectului până la etapa de implementare a proiectului pentru construirea spitalelor regionale. În baza acestui acord, BEI va oferi servicii de asistenţă tehnică pentru Ministerul Sănătăţii pentru întărirea capacităţii de management necesară în implementarea celor trei proiecte pentru spitalele regionale de urgenţă, cofinanţate din fonduri ale UE, prin Programul Operaţional Regional. Ca un prim pas, Ministerul Sănătăţii a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene, în data de 4 iunie, contractul de finanţare prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – POAT, proiectul “Întărirea capacităţii Ministerului Sănătăţii de a pregăti şi implementa proiectele spitatelor regionale de urgenţă Iaşi, Cluj, Craiova, în valoare de 78 de milioane de lei”, valoare din care se va finanţa Acordul de servicii de asistenţă tehnică”, a afirmat Sorina Pintea.

Ea a adăugat că acordul are o valoare totală de 12.899.600 de euro şi se va derula până la 31 decembrie 2020.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că cel mai avansat proiect este Spitalul de urgenţă Iaşi pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate şi au fost aprobaţi, prin hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici.

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a menţionat că în primele şase luni ale acestui an Banca Europeană de Investiţii şi România au semnat proiecte comune în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro şi se aşteaptă ca până la finalul lui iulie să mai semneze pentru aproximativ 200 de milioane de euro.

“Pe parcursul derulării acordului semnat astăzi, cunoştinţele pe care experţii şi cei care furnizează asistenţa tehnică din cadrul BEI vor fi transferare personalului român, experţilor români, pentru a fi utilizate la acest moment şi în continuare în proiecte similare. Pe parcursul acestui proiect, transferul de cunoştinţe se va efectua către unitatea pentru implementare de proiect, transferul se va face pe parcursul desfăşurării proiectului şi va fi utilizat pe întregul ciclu de viaţă pentru construirea acestor spitale regionale. Practic, vor lucra umăr la umăr experţii noştri şi membrii echipei de implementare de proiect şi vor lucra împreună pe tematici cum ar fi licitaţia însăşi, partea de achiziţie publică, managementul costurilor, partea de gestiune de proiect. Deşi asistenţa tehnică şi consilierea pe care noi le acordăm se mărginesc la aceste trei spitale regionale, odată efectuat transferul, odată dobândite cunoştinţele acestea, vor putea fi utilizate ulterior pentru derularea şi implementarea altor proiecte similare şi de dimensiuni considerabile în sectorul sănătăţii”, a subliniat McDowell.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.