Expoziţia de fotografie şi documente “Aplauze cu parfum de epocă. Începuturile teatrului românesc la Sibiu” este deschisă, începând de astăzi şi până la finalul lunii, în Curtea interioară a Primăriei Sibiu şi este o invitaţie către sibieni de a rememora momentele esenţiale din trecutul mişcării teatrale româneşti.

Evenimentul organizat de Asociaţia “Sibiul Cultural” este inclus în Agenda Culturală 2019 a municipiului Sibiu şi este cofinanţat de Primăria Sibiu.

“Prin acest eveniment intenţionăm să punem în valoare teatrul românesc din Sibiu, una dintre cele mai frumoase construcţii culturale ale românilor ardeleni. Sperăm să îi bucure pe oameni şi să răspundă pozitiv provocării de a ne educa împreună în spirit naţional”, spune conf. univ. dr. Constantin-Valer NECULA, vicepreşedintele Asociaţiei “Sibiul Cultural”.

Având la îndemână documente, fotografii de arhivă şi reproduceri din presa vremii, expoziţia aduce în actualitate o latură pe nedrept uitată din istoria culturală a Sibiului, aceea a începuturilor teatrului românesc în Sibiu.

Proiectul propune o călătorie prin parcursul manifestărilor teatrale româneşti, apărute relativ târziu la Sibiu, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind aduse de trupele teatrale din România, conduse de marii actori Mihail Pascaly sau Matei Millo.

Acestea au însemnat evenimente culturale de o importanţă fără precedent pentru românii din Ardeal, iar primele astfel de manifestări la Sibiu, începând cu anul 1868 au fost un prilej de neasemuită bucurie pentru sibieni şi locuitorii satelor din jur, momente ce merită rememorate prin intermediul fotografiilor şi al publicaţiilor din perioada respectivă. Expoziţia surprinde trecerea trupelor lui Mihail Pascaly şi Matei Millo prin Sibiu, a celebrei artiste Agatha Bârsescu, a marilor companii teatrale din România venite la Sibiu în perioada de până la 1 Decembrie 1918.

Aduce în prim-plan şi efortul sibienilor de a-şi constitui o trupă de teatru românesc, prin contribuţiile membrilor Asociaţiunii ASTRA şi ai Societăţii pentru fond de teatru român. Sibienii şi turiştii vor putea vedea expuse în panourile din spaţiul expoziţional al Primăriei Sibiu imagini ale primei scene de teatru românesc inaugurată de Asociaţiunea ASTRA în clădirea proprie şi ale reprezentaţiilor teatrale care s-au dat în anul 1905, cu acest prilej.

Perioada de după Marea Unire este ilustrată în expoziţie prin documente şi imagini ale turneelor Teatrului Naţional în Sibiu, prin mărturiile legate de prezenţa lui Zaharia Bârsan pe scena sibiană. Turneele marilor companii dramatice ale României, cum au fost cele conduse de Constantin Nottara, Constantin Tănase şi mulţi alţi actori de prestigiu, sunt şi ele cuprinse în expoziţie.

Evenimentul ilustrează şi perioada din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi de după acest moment, care a însemnat manifestări teatrale inedite pe scena sibiană. Expoziţia cuprinde şi documente referitoare la prima stagiune permanentă de teatru la Sibiu şi începuturile conturării unui teatru de stat în oraş.

Panourile cuprind reproduceri ale unor documente, fotografii sau periodice aflate în colecţiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, care este partener al acestui proiect, dar şi documente aflate în fondurile Arhivelor Naţionale din Sibiu. Cotidianul Tribuna este partenerul media al proiectului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania