fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂExpoziţie de fotografie despre începuturile teatrului românesc, la Sibiu

Expoziţie de fotografie despre începuturile teatrului românesc, la Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Expoziţia de fotografie şi documente „Aplauze cu parfum de epocă. Începuturile teatrului românesc la Sibiu” este deschisă, începând de astăzi şi până la finalul lunii, în Curtea interioară a Primăriei Sibiu şi este o invitaţie către sibieni de a rememora momentele esenţiale din trecutul mişcării teatrale româneşti.

Evenimentul organizat de Asociaţia „Sibiul Cultural” este inclus în Agenda Culturală 2019 a municipiului Sibiu şi este cofinanţat de Primăria Sibiu.

„Prin acest eveniment intenţionăm să punem în valoare teatrul românesc din Sibiu, una dintre cele mai frumoase construcţii culturale ale românilor ardeleni. Sperăm să îi bucure pe oameni şi să răspundă pozitiv provocării de a ne educa împreună în spirit naţional”, spune conf. univ. dr. Constantin-Valer NECULA, vicepreşedintele Asociaţiei „Sibiul Cultural”.

Având la îndemână documente, fotografii de arhivă şi reproduceri din presa vremii, expoziţia aduce în actualitate o latură pe nedrept uitată din istoria culturală a Sibiului, aceea a începuturilor teatrului românesc în Sibiu.

Proiectul propune o călătorie prin parcursul manifestărilor teatrale româneşti, apărute relativ târziu la Sibiu, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind aduse de trupele teatrale din România, conduse de marii actori Mihail Pascaly sau Matei Millo.

Acestea au însemnat evenimente culturale de o importanţă fără precedent pentru românii din Ardeal, iar primele astfel de manifestări la Sibiu, începând cu anul 1868 au fost un prilej de neasemuită bucurie pentru sibieni şi locuitorii satelor din jur, momente ce merită rememorate prin intermediul fotografiilor şi al publicaţiilor din perioada respectivă. Expoziţia surprinde trecerea trupelor lui Mihail Pascaly şi Matei Millo prin Sibiu, a celebrei artiste Agatha Bârsescu, a marilor companii teatrale din România venite la Sibiu în perioada de până la 1 Decembrie 1918.

Aduce în prim-plan şi efortul sibienilor de a-şi constitui o trupă de teatru românesc, prin contribuţiile membrilor Asociaţiunii ASTRA şi ai Societăţii pentru fond de teatru român. Sibienii şi turiştii vor putea vedea expuse în panourile din spaţiul expoziţional al Primăriei Sibiu imagini ale primei scene de teatru românesc inaugurată de Asociaţiunea ASTRA în clădirea proprie şi ale reprezentaţiilor teatrale care s-au dat în anul 1905, cu acest prilej.

Perioada de după Marea Unire este ilustrată în expoziţie prin documente şi imagini ale turneelor Teatrului Naţional în Sibiu, prin mărturiile legate de prezenţa lui Zaharia Bârsan pe scena sibiană. Turneele marilor companii dramatice ale României, cum au fost cele conduse de Constantin Nottara, Constantin Tănase şi mulţi alţi actori de prestigiu, sunt şi ele cuprinse în expoziţie.

Evenimentul ilustrează şi perioada din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi de după acest moment, care a însemnat manifestări teatrale inedite pe scena sibiană. Expoziţia cuprinde şi documente referitoare la prima stagiune permanentă de teatru la Sibiu şi începuturile conturării unui teatru de stat în oraş.

Panourile cuprind reproduceri ale unor documente, fotografii sau periodice aflate în colecţiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, care este partener al acestui proiect, dar şi documente aflate în fondurile Arhivelor Naţionale din Sibiu. Cotidianul Tribuna este partenerul media al proiectului.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Salvamontist mort într-o avalanşă la Bâlea Lac, după ce a fost aruncat peste stânci

Salvamontistul care a decedat se afla în timpul liber și a fost prins într-o avalanşă de mari dimensiuni. Decesul a survenit în urma impactului cu nişte stânci peste care a fost aruncat de avalanşă.