fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORPalatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea primește mâine o turlă nouă

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea primește mâine o turlă nouă

Publicat în

spot_img
spot_img

O nouă turlă din lemn a Palatului Episcopal Greco-Catolic, refăcută după ce a fost distrusă în incendiul din august 2018, va fi ridicată şi amplasată, marţi, pe acoperişul construcţiei, fiind finalizată structura de lemn a şarpantei.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Oradea, instituţie care asigură finanţarea lucrărilor pentru reabilitarea clădirii, turla conică din lemn va fi ridicată, marţi dimineaţă, cu o macara şi pusă la locul ei original.

”În vederea amplasării turnului principal al Palatului Episcopal Greco-Catolic cu ajutorul unei macarale, marți, 09.07.2019, între orele 08.30-11.30 a.m., traficul rutier în Piața Unirii va fi blocat pe o bandă de circulație în imediata vecinătate a intersecției cu strada Episcop Mihai Pavel. Pentru a preveni eventuale blocaje în trafic, se recomandă trasee alternative pe strada Primăriei, Tudor Vladimirescu sau Piața 1 Decembrie.”, anunță primăria într-un comunicat de presă.

„După ce va fi amplasată la înălţime, turla va fi învelită într-o folie de impermeabilizare, ca să fie protejat lemnul de umezeală şi factori externi, iar peste folie se vor fixa solzi din cupru”, a precizat Mirela Macra, din cadrul Biroului de presă, citată de Agerpres.

Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Palatului Episcopal a fost emis în 18 martie anul acesta, după ce constructorul desemnat a avut la dispoziţie o lună pentru realizarea proiectului.

Lucrările de refacere a acoperişului sunt executate de firma Trameco pentru suma de 7,96 milioane de lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

În prezent, lucrările la planşeul peste etajul I sunt realizate în întregime.

Constructorul lucrează la realizarea învelitorii din ţiglă şi a ornamentelor de cupru la ambele tronsoane dinspre Piaţa Unirii şi strada Episcop Mihai Pavel. Termenul estimat pentru realizarea în întregime a învelitorii din ţiglă este mijlocul lunii iulie.

Momentan, este în curs de achiziţie etapa următoare de reabilitare a faţadelor exterioare şi realizarea iluminatului arhitectural.

Reabilitarea interiorului palatului şi refuncţionalizarea acestuia urmează să se facă într-o etapă ulterioară, cu un termen de execuţie de circa trei ani.

Întreg acoperişul şi turla cea mai mare a Palatului Episcopal Greco-Catolic, dar şi planşeul etajului unu, au fost mistuite de flăcări în noaptea de 25 spre 26 august 2018, iar la un moment dat, turla s-a prăbuşit.

Prin încheierea unui contract de parteneriat între Municipiul Oradea şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziţia municipalităţii imobilul Palatului Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) şi construcţiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare şi administrării de către Municipiul Oradea a acestei clădiri de patrimoniu pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Sursa: Agerpres
Credit foto: Primăria Oradea

Articole recente

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator

Pasagerul cu numărul 1 milion din acest an, pe Aeroportul Internaţional Timişoara, este arbitrul Ovidiu Haţegan

Arbitrul Ovidiu Haţegan, revenit acasă după ce a fost delegat la meciul de marţi seară FC Barcelona - Antwerp, din Liga Campionilor, a ajuns pe Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia ca pasagerul numărul 1 milion din 2023.

Mai multe articole de același fel

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator