17.6 C
Cluj-Napoca

Viktor Orban, printre cei 1.000 de invitați la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad

Publicat:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se numără printre cei cei 1.000 de invitaţi ai Universităţii de Vară “Tusvanyos”, ajunsă la a 30-a ediţie, care se va desfăşura între 23 şi 28 iulie, la Băile Tuşnad.

Popa Ilona, organizator principal al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, a declarat într-o conferinţă de presă, susţinută luni la Miercurea Ciuc, că aproximativ 1.000 de invitaţi vor susţine prelegeri, pe diferite teme, în cele 27 de corturi organizate împreună cu partenerii evenimentului, în campingul din Băile Tuşnad, relatează Agerpres.

Potrivit organizatorilor, în cele 30 de ediţii ale evenimentului, Viktor Orban a lipsit o singură dată, respectiv în anul în care a semnat aderarea Ungariei la NATO.

Tema ediţiei din acest an este “Una-i tabăra!”, care face referire la faptul că toţi participanţii din trecut ai Universităţii de Vară de la Bálványos, respectiv Băile Tuşnad, “au format şi formează în continuare o comunitate unitară şi cu aceeaşi viziune asupra Ardealului, asupra Ţinutului Secuiesc, şi în general au şi viziuni similare sau identice cu referire la Europa Centrală şi de Est”.

Universitatea de Vară de la Băile Tușnad este și locul unde premierul Viktor Orban a anunțat îmbrățișarea conceptului politic al democrației iliberale în 2012.

Anul trecut, la Băile Tușnad, Orban a vorbit despre eșecul elitei europene ”părtinitoare” și a arătat că  “nu vrea o Uniune Europeană condusă de Franţa”, făcând referire la necesitatea ca Germania să fie vigilentă în contextul unor alegeri europarlamentare decisive anul viitor. Cu toate acestea, în cadrul negocierilor maraton recente cu privire la numirile în fruntea instituțiilor UE, Viktor Orban s-a opus nominalizării lui Manfred Weber sau a lui Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene, în cazul primului făcând jocul președintelui francez Emmanuel Macron.

În cei 21 de ani scurși între 1998 și 2019, Viktor Orban a trecut de la postura celui mai tânăr prim-ministru din Europa și liderul maghiar care reprezenta Ungaria în premieră la NATO la conservatorul naționalist și eurosceptic care se poziționează împotriva curentului pro-european.

Revenit la putere în 2010, Viktor Orban, a lansat o “contrarevoluţie” care a scos la lumină fracturile între estul şi vestul Europei, însă discursul său iliberal nu mai este unul izolat, în contextul ascensiunii mişcărilor populiste pe întreg continentul european.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img