83 de copii din cinci județe participă la cea de-a patra ediție a unei tabere de comunicare în limba română organizată de Fundația Teka din Gherla. Copiii au vârste cuprinse între 5 și 13 ani și iau parte zilnic, între 8-12 iulie, la activități distractive și de comunicare în limba română.

Organizatorii susțin că în urma cu 20-30 de ani, în zonele preponderent locuite de minoritatea maghiară, limba română era însușită de copiii maghiari în timp ce se jucau împreună cu prietenii români. Acum, din cauza supraaglomerării programului copiilor și a jocurilor digitale, se observă dificultăți în comunicarea în limba română. Pentru ameliorarea acestor probleme, Fundația Teka din Gherla a inițiat această tabără de comunicare în limba română.

Ediția a patra a taberei a adus în comuna Geaca din județul Cluj 83 de copii din județele Harghita, Mureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Cluj.

„Considerăm că este important ca aceste activități să fie conduse de cadre didactice care profesează în școli și grădinițe cu predare în limba română din orașul Gherla. Cele care ne sunt partenere de la început, folosesc interactivitatea în munca cu copiii maghiari. Exercițiile au ca scop dezvoltarea comunicării cotidiene, nu doar cunoștințele lexicale și gramaticale. Activitățile meșteșugărești, predarea de cântece, party în pijama, toate se desfășoară în limba română”, spune Fodor Emőke, de la Fundația Teka.

blob:https://www.facebook.com/0091ad58-01ac-4dc1-8bd9-c580976f704a

Vineri de la ora 15, la Liceul “Kemény Zsigmond”, copiii vor susține în fața părinților un mic spectacol pentru a prezenta aspecte din activitățile de învățare desfășurate în limba română.

Credit foto si video: Téka Alapítvány

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania