fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEPremieră medicală la Sibiu: viață salvată cu un dispozitiv revoluționar

Premieră medicală la Sibiu: viață salvată cu un dispozitiv revoluționar

Publicat în

spot_img
spot_img

O echipa medicală din cadrul spitalului Polisano – MedLife, coordonată de Conf. Dr. Victor Costache, marchează o nouă premieră pentru Europa de Est, realizând prima intervenție de reconstrucție a valvei mitrale, printr-o abordare minim invazivă, cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generație. Particularitatea cazului constă în reconstrucția tridimensională a valvei mitrale, cu ajutorul dispozitivului revoluționar Memo 4D, utilizat doar de câteva centre de excelență din Europa de Vest.

O echipă medicală din cadrul spitalului Polisano – MedLife, coordonată de Conf. Dr. Victor Costache, a realizat prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D, transmit reprezentanții unității medicale. Operația a constat în reconstrucția tridimensională a valvei mitrale native, asigurând, astfel, un flux unidirecțional al sângelui, dinspre atriul spre ventriculul stâng. În prezent, doar câteva centre de excelență au primit acreditarea de a utiliza acest sistem, spitalul din Sibiu fiind primul din Europa de Est care obține acest drept.

Intervenția, realizată prin abord minim invaziv, a salvat o pacientă de 49 de ani, care în urmă cu aproape un an a fost diagnosticată cu insuficiență mitrală severă. Afecțiunea a apărut în urma rupturii mai multor cordaje la nivelul valvei mitrale, situată între atriul și ventriculul stâng, iar din cauza neînchiderii corespunzătoare, aceasta determina scurgerea sângelui înapoi în atriul stâng în perioada de contracție a inimii. Primele semne ale bolii s-au manifestat prin scăderea tolerenței la efort, cu agravare progresivă, iar într-un timp relativ scurt calitatea vieții pacientei a fost influențată semnificativ. Pentru a-și putea relua stilul de viață activ în cel mai scurt timp, femeia a evitat intervenția clasică, care presupune deschiderea sternului, dorindu-și o recuperare post-operatorie mult mai rapidă.

“Intervenția de reconstrucție tridimensională a valvei native, prin mini-toracotomie laterală dreaptă video-asistată, cu o incizie de 5 cm, a fost realizată cu ajutorul unui inel de nitinol și a șase cordaje de Goretex, calibrate la o precizie milimetrică. Avantajul utilizării dispozitivului Memo 4D constă în minimizarea timpului operator și timpului în care cordul este oprit. În plus, fiind vorba de reconstrucția și nu de schimbarea valvei, a fost evitat tratamentul anticoagulant, care poate avea efecte secundare multiple pe toată perioada vieții pacientei. Acest tip de intervenție presupune o recuperare foarte rapidă, pacienta fiind externată după patru zile, iar după două săptămâni își poate relua stilul de viață, întorcându-se la serviciu”, a declarat dr. Victor Costache, coordonatorul echipei medicale.

Operațiile realizate cu inelul Memo 4D prezintă beneficii multiple, printre care diminuarea riscului de SAM (mișcare sistolică anterioară), optimizarea statusului hemodinamic, standardizarea implantării neocordajelor, ușurința și rapiditatea în implantare. “Particularitățile acestui sistem nu sunt doar în beneficiul pacienților, ci și în favoarea noastră, a chirurgilor, întrucât simplifică intervențiile. În prezent, în cadrul spitalului Polisano – MedLife, toate plastiile mitrale sunt realizate cu ajutorul acestui dispozitiv revoluționar”, a adăugat dr. Victor Costache.

Echipa medicală care a realizat intervenția, coordonată de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, a fost formată din medici specialiști în chirurgie cardiovasculară – dr. Felix Fărcaș și dr. Anca Maria Chitic și anestezie-terapie intensivă, dr. Modrigan Irina.

În Centrul de Chirurgie Cardiovasculară Polisano – MedLife Sibiu s-au tratat, de-a lungul timpului, peste 4500 de pacienți cu afecțiuni cardiace și s-au realizat zeci de premiere medicale. Centrul dispune de patru săli de operație de ultimă generație, asigurând toată gama de intervenții ce se pot realiza în sfera cardiovasculară.

Credit foto: Clinica Polisano


Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel