fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂProiect: Firmele care angajează șomeri de peste 45 de ani, dar și...

Proiect: Firmele care angajează șomeri de peste 45 de ani, dar și tineri fără loc de muncă, ar putea primi subvenții și stimulente financiare

Publicat în

spot_img
spot_img

Firmele care angajează pe o perioadă de cel puțin doi ani șomeri în vârstă de peste 45 de ani și investesc în formarea acestor angajați un sfert din valoarea contractului vor putea primi subvenții de la buget în cazul executării de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale. Totodată, companiile care angajează simultan un șomer cu vârsta de până la 25 de ani și unul cu vârsta de peste 45 de ani vor primi stimulente financiare, prevede un proiect legislativ.

Proiectul legislativ a fost inițiat de parlamentari liberali, care arată că, potrivit statisticilor oficiale privind angajările, șomerii de peste 45 ani au cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Astfel, din totalul numărului de șomeri înregistrați în 2018, 30,25% erau cei cu vârsta între 40-49 de ani, iar, în total, românii fără un loc de muncă din categoria de vârstă de peste 40 de ani reprezintau aproape 70% din totalul șomerilor. Tocmai pentru a combate aceste efecte, arată autorii proiectului, la nivelul Uniunii Europene au fost lansate mai multe inițiative prin care au fost fixate anumite obiective pentru ca statele membre să prevină aspectele negative ale îmbătrânirii populației, respectiv în ce privește accesul la piața muncii. Inițiative dedicate acestei din urmă ținte au fost adoptate în mai multe state europene, cum ar fi Franța, Marea Britanie, Suedia, Germania sau Slovenia.

”În aceste state, si nu doar, au fost implementate inițiative care sunt în acord cu directivele UE privind combaterea discriminării, menite să asigure condiții care să permită lucrătorilor în vârstă să rămână cât mai mult pe piața muncii. Astfel, o viață profesională îndelungată se traduce printr-o tranziție mai flexibilă către pensionare. Un exemplu în această privință este Franța, care a adoptat mai multe măsuri pentru combaterea efectelor tendințelor demografice cu care se confruntă. Încă din 2015, statul francez a instituit prin lege un contract de profesionalizare de tip „o nouă șansă” prin care oferă o serie de avantaje angajaților, cum ar fi contracte de muncă pe o perioadă mai lungă, investiții garantate în formarea profesională și finanțarea orelor de instruire pentru angajați”, explică autorii inițiativei. 

Prin urmare, proiectul legislativ se raportează la aceste bune practici de la nivel european și propune modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă cu două noi articole.  În prezent, legislația permite ca din bugetul asigurărilor pentru șomaj să poată fi subvenționate cheltuielile cu forța de muncă efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale. Autorii proiectului propun, în primul rând, ca subvențiile respective să fie acordate, la solicitarea autorităților publice locale, angajatorilor care angajează șomeri de peste 45 de ani, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de minim 24 de luni și investesc în formarea acestor angajați cel puțin 25% din valoarea contractului.

De asemenea, companiile care au peste 50 de angajați și încadrează în muncă, simultan, un șomer cu vârsta de până la 25 de ani și un șomer cu vârsta de peste 45 de ani, primesc lunar, pe o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 24 de luni, simultan, a fiecărei persoane angajate din aceste categorii, astfel încât suma cumulată pe care o primesc să fie de 4.500 de lei/lună. 

Proiectul va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ale legislativului în această toamnă.

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.