fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂStagiune încheiată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, sub semnul austerității bugetare

Stagiune încheiată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, sub semnul austerității bugetare

Publicat în

spot_img
spot_img

Dificultăţile financiare au caracterizat cea de-a 226-a stagiune încheiată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a declarat, luni, directorul Gábor Tompa, la o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.

Directorul Gábor Tompa a declarat că teatrul a funcţionat într-o permanentă incertitudine financiară. Trei dintre cele opt premiere ale stagiunii erau incluse şi în stagiunea precedentă, iar unul dintre spectacolele programate pentru stagiunea 2017-18 a trebuit amânat pentru cea din 2019-2020.

Directorul a menţionat că o parte semnificativă a spectacolelor prezentate au fost realizate din surse care provin din proiecte, din cooperări, deoarece finanţarea de la buget a instituţiei este foarte greoaie. Ca exemplu, el a menţionat că subvenţia de stat prevăzută în bugetul din acest an, adoptat abia în martie de către Parlamentul României, reprezintă doar 60% din suma pe care teatrul a primit-o în anii anteriori, însă, doar 35-40% din această sumă a fost transferată în ultimele luni teatrului, sumă care nu este suficientă nici măcar pentru plata salariilor şi a facturilor.

Gábor Tompa a atribuit dificultăţilor financiare şi faptul că în stagiunea care s-a terminat, doar un singur spectacol a avut premiera pe scena mare a teatrului. În opinia sa, în pofida
circumstanţelor dificile, au avut rezultate pe plan profesional, de exemplu, pe lângă premiere, au reuşit să organizeze Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, iar spectacolele Teatrului Maghiar au fost invitate la mai multe festivaluri internaţionale.

La întrebarea adresată de către agenţia ungară de presă MTI, directorul a considerat că dificultăţile financiare nu şi-au pus amprenta pe calitatea performanţei artistice. El a adăugat că trupa din Cluj a fost întotdeauna deschisă diversităţii încercând să interpreteze mai multe genuri. El consideră că este esenţial ca spectacolele realizate să şi educe, nu doar să distreze publicul.

Directorul a declarat că următoarea stagiune va începe cu premiera spectacolului Lulu de Frank Wedekind, regizat la Cluj-Napoca de Enikő Eszenyi, directorul Teatrului “Vígszínház” din Budapesta.

Gábor Tompa, care este şi preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), la care sunt afiliate 17 mari teatre europene, a declarat: la momentul în care a fost ales în această funcţie, s-a angajat să reînvie festivalul Uniunii. Astfel de festivaluri au fost organizate anual până în 2008, dar seria a fost întreruptă. El a adăugat că reluarea acestora se va întâmpla anul acesta, când în a doua jumătate a lunii noiembrie va avea loc un festival UTE la Cluj-Napoca. Scopul este de a prezenta câte un spectacol de la cel puţin 12 teatre membre UTE.

Sursa: MTI

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel