Dificultăţile financiare au caracterizat cea de-a 226-a stagiune încheiată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a declarat, luni, directorul Gábor Tompa, la o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.

Directorul Gábor Tompa a declarat că teatrul a funcţionat într-o permanentă incertitudine financiară. Trei dintre cele opt premiere ale stagiunii erau incluse şi în stagiunea precedentă, iar unul dintre spectacolele programate pentru stagiunea 2017-18 a trebuit amânat pentru cea din 2019-2020.

Directorul a menţionat că o parte semnificativă a spectacolelor prezentate au fost realizate din surse care provin din proiecte, din cooperări, deoarece finanţarea de la buget a instituţiei este foarte greoaie. Ca exemplu, el a menţionat că subvenţia de stat prevăzută în bugetul din acest an, adoptat abia în martie de către Parlamentul României, reprezintă doar 60% din suma pe care teatrul a primit-o în anii anteriori, însă, doar 35-40% din această sumă a fost transferată în ultimele luni teatrului, sumă care nu este suficientă nici măcar pentru plata salariilor şi a facturilor.

Gábor Tompa a atribuit dificultăţilor financiare şi faptul că în stagiunea care s-a terminat, doar un singur spectacol a avut premiera pe scena mare a teatrului. În opinia sa, în pofida
circumstanţelor dificile, au avut rezultate pe plan profesional, de exemplu, pe lângă premiere, au reuşit să organizeze Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, iar spectacolele Teatrului Maghiar au fost invitate la mai multe festivaluri internaţionale.

La întrebarea adresată de către agenţia ungară de presă MTI, directorul a considerat că dificultăţile financiare nu şi-au pus amprenta pe calitatea performanţei artistice. El a adăugat că trupa din Cluj a fost întotdeauna deschisă diversităţii încercând să interpreteze mai multe genuri. El consideră că este esenţial ca spectacolele realizate să şi educe, nu doar să distreze publicul.

Directorul a declarat că următoarea stagiune va începe cu premiera spectacolului Lulu de Frank Wedekind, regizat la Cluj-Napoca de Enikő Eszenyi, directorul Teatrului “Vígszínház” din Budapesta.

Gábor Tompa, care este şi preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), la care sunt afiliate 17 mari teatre europene, a declarat: la momentul în care a fost ales în această funcţie, s-a angajat să reînvie festivalul Uniunii. Astfel de festivaluri au fost organizate anual până în 2008, dar seria a fost întreruptă. El a adăugat că reluarea acestora se va întâmpla anul acesta, când în a doua jumătate a lunii noiembrie va avea loc un festival UTE la Cluj-Napoca. Scopul este de a prezenta câte un spectacol de la cel puţin 12 teatre membre UTE.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania