fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘExpoziția ”Martirii”, cuprinzând portretele episcopilor greco-catolici realizate de Ștefan Popa Popa’s, vernisată...

Expoziția ”Martirii”, cuprinzând portretele episcopilor greco-catolici realizate de Ștefan Popa Popa’s, vernisată la Sighetu Marmației

Publicat în

spot_img
spot_img

Astăzi a avut loc la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, vernisajul expoziției itinerante „Martirii”. Ea cuprinde portrete ale fericiților episcopi martiri români greco-catolici realizate de artistul plastic Ștefan Popa Popa’s și va putea fi vizitată timp de 10 zile.

 „Suntem aici într-un loc al pătimirii, dar și al libertății interioare și al dobândirii unei verticalități, a unei demnități… O elită spirituală, o elită politică, făuritoare de țară trimisă dincolo de sârma ghimpată, trimisă în gulagul stalinist al acelor vremuri”, a declarat istoricul Dorin Petresc.

espre Ștefan Popa Popa’s, istoricul afirmă: „El a pictat din suflet, este un artist care, în realizarea portretelor episcopilor martiri, încearcă să surprindă spiritul. Atunci când pictează un om, se uită la ochii persoanei și încearcă să surprindă ceea ce este în spatele aparențelor”.

„Momentul proclamării ca și fericiți martiri a Episcopilor noștri a schimbat epoca spirituală, epoca istorică, pentru că de acum, privindu-i, nu ne raportăm numai la trecut, nu ne raportăm numai la ce s-a întâmplat, ci ne raportăm la gloria în care ei sunt. Atunci când privim un portret, un tablou, ne privim și pe noi înșine, pentru că ceea ce vedem este legat de legătura noastră sau cunoștințele pe care le avem despre acea persoană. Și pentru că suntem într-un nou timp, ochiul, cel puțin ochiul meu s-a schimbat, pentru că privesc gloria cerească în care sunt, gloria altarelor la care au ajuns și întreg parcursul lor până la gloria altarelor nu este altceva decât o cale deschisă lăsată moștenire”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în cadrul vernisajului.  

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco Catolice de Maramureș, în colaborare cu Fundația Academică Civică Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet și Asociația Ecumenică a Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce”.

Expoziția itinerantă „Martirii” poate fi vizitată până pe data de 21 iulie a.c.

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel