fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEGuvernul Ungariei investește 73 de milioane de euro în 66 de proiecte...

Guvernul Ungariei investește 73 de milioane de euro în 66 de proiecte de agricultură din Harghita, Covasna și Mureș

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul Ungariei va finanţa 66 de mari proiecte de investiţii în agricultură, în cadrul programului de dezvoltare economică a Ţinutului Secuiesc. Informaţia a fost publicată joi, în buletinul informativ al UDMR, de către coordonatorul de proiecte, Fundaţia Pro Economica.

Potrivit comunicării, din cele 72 de proiecte depuse comisia de specialişti a respins 6. Finanţarea are o valoare totală de aproape 24 de miliarde de forinţi (peste 73 de milioane de euro). Dintre proiectele declarate câştigătoare 31 provin din Harghita, 18 din Covasna şi 17 din judeţul Mureş. Solicitanţii ale căror proiecte au fost respinse au dreptul să depună contestaţie. După judecarea eventualelor contestaţii fundaţia va demara procedeul de pregătire a documentelor contractuale în vederea obţinerii finanţării pentru proiectele câştigătoare.

Mónika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica a declarat agenţiei ungare de presă MTI că doar IMM-uri au fost eligibile să depună proiecte, iar statul ungar va finanţa cincizeci la sută din suma totală necesară implementării. Investitorii trebuie să asigure restul de cincizeci la sută din resurse proprii sau din credite bancare. Kozma a precizat că singura condiţie a semnării contractului de finanţare va fi dovada capacităţii de co-plată.

Mónika Kozma a menţionat că majoritatea proiectelor se referă la dezvoltarea firmelor existente, dar au existat şi proiecte de investiţie de tip greenfield. Firmele cu activitate au solicitat, în mare parte, susţinerea retehnologizării. Ea a mai spus că au fost nevoiţi să respingă unele dintre proiecte deoarece nu corespundeau normelor europene privind definiţia unui IMM, respectiv să aibă peste 250 de angajaţi. În cazul altor proiecte, au fost descoperite, pe parcursul verificărilor financiare, tehnice,j uridice, aspecte care au condus la respingere. Spre exemplu au existat firme cu datorii prea mari ori cu procese pe rol, care ar fi periclitat reuşita proiectului co-finanţat.

Principalul scop al programului de susţinere a marilor investiţii în agricultură este crearea unor unităţi industriale agricole care reuşesc crearea unui sistem integrat şi susţinerea
acestor întreprinderi, pe activitatea cărora se poate baza dezvoltarea pe termen lung a sectorului agricol din Ţinutul Secuiesc. Grupul de specialişti în domeniul juridic, tehnic şi
financiar care a evaluat proiectele şi evaluatorii profesionali au recomandat spre finanţare acele proiecte care sunt sustenabile şi pot funcţiona pe termen lung, respectiv s-au bazat pe date întemeiate din punct de vedere economic.

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către fostul președinte Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat

Și fostul ministru ungar al justiţiei, Judit Varga, se retrage din viaţa publică, și renunţă la mandatul său din Parlamentul Ungariei şi la poziţia sa de cap de listă pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Amenda usturătoare primită de un șofer român în Ungaria

Şoferul şi proprietarul unei furgonete înmatriculate în România care a circulat pe autostrada M5 din Ungaria cu o suprasarcină care a depăşit două tone au primit o amendă foarte mare