fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJPrimul simulator românesc pentru instruirea controlorilor de trafic aerian ce poate fi...

Primul simulator românesc pentru instruirea controlorilor de trafic aerian ce poate fi utilizat şi de la distanţă, de pe o tabletă, a fost realizat la Cluj-Napoca

Publicat în

spot_img
spot_img

Primul simulator românesc pentru instruirea controlorilor de trafic aerian ce poate fi utilizat şi de la distanţă, de pe o tabletă, a fost realizat la Cluj-Napoca, finanţarea pentru acesta depăşind un milion de euro, majoritatea banilor venind din fonduri europene.

Directorul general al companiei, Ioan Alexandru Drăgan, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă că simulatorul are scopul de a pregăti controlorii de trafic aerian să aibă reacţii mai bune în situaţii de criză, prevenind, astfel, pierderile umane şi cele materiale.

„Compania noastră a finalizat un proiect de cercetare, care este primul simulator românesc care priveşte testarea controlorilor de trafic aerian şi se adresează atât clienţilor din sectorul civil, cât şi din cel militar. Scopul este de a pregăti controlorii de trafic aerian să aibă reacţii mai bune în situaţii de criză, prevenind astfel pierderile umane şi pierderile materiale. Realizarea simulatorului a durat doi ani, din august 2017 – august 2019, valoarea totală a proiectului fiind de 4,9 milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) de 3,5 milioane de lei. Costul simulatorului se ridică între 500.000 de euro şi 1,5 milioane de euro, în funcţie de complexitate şi personalizare”, a spus Drăgan.

Potrivit acestuia, simulatorul are rolul de a îmbunătăţi procedura de instruire a controlorilor de trafic aerian cu ajutorul unor instrumente şi a conţinutului de calitate. Practic, sunt eliminate costurile mari şi aduce în scenă gradul de libertate al utilizatorului.

„Simulatorul noastră înlocuieşte simulatorul clasic, care este o sală, cu o platformă pe calculator, astfel încât infrastructuri de sute de mii de euro pot fi condensate într-o tabletă de 10 inch. Se pot instrui mii de controlori de trafic odată pe partea de radar, printr-o aplicaţie care se va putea descărca gratuit. Pentru partea de componentă de turn, controlorii vor fi instruiţi cu ajutorul platformei noastre în centre de simulare. Proiectul nostru integrează tehnologii de ultimă generaţie – cloud computing, realitate augmentată, recunoaştere vocală şi machine learning – într-o soluţie accesibilă. Produsul reprezintă un progres important în instruirea continuă a controlorilor de trafic aerian din întreaga lume, care vor putea avea acces direct şi uşor la scenarii complexe de antrenament, la costuri considerabil mai mici decât în prezent. Motivul nostru a constat în realizarea unui instrument inovativ de instruire la distanţă pentru acest sector deoarece controlorii sunt supuşi anual la sesiuni de instruire (refresh), pentru verificarea reflexelor, pentru actualizarea deprinderilor de management a traficului aerian”, a explicat Ioan Alexandru Drăgan.

Simulatorul, numit ATMIS AIO, cartografiază şi redă 100% funcţionalitatea operaţională a simulatoarelor de zbor disponibile în piaţă, dar se bazează pe un pachet format din cele mai recente şi avansate tehnologii privind opţiunile de instruire.

„Principalele inovaţii aduse de simulatorul românesc sunt folosirea modulului MTCD (Mid Term Conflict Detection), componenta cu spectru larg de utilizare şi în afara simulatoarelor ATC, modalitatea de distribuire a produsului realizându-se în regim Cloud, utilizarea modulului de instruire la distanţă, abordare care schimbă modelul de afaceri în domeniu, inovaţie tehnologică din punct de vedere al interacţiunii utilizatorilor, prin rularea aplicaţiei pe terminale mobile mult mai accesibile în raport cu simulatoarele ATC folosite în acest moment. Are simulator de radar, oferă simularea 3D a turnului de control, informaţii despre starea vremii şi luminile de pe pistă”, a subliniat Drăgan.

Simulatorul românesc este folosit de Aeroportul din Atena, va fi livrat Romatsa, pentru instruirea controlorilor de trafic aerian de pe mai multe aeroporturi din România, şi urmează să fie abordate pieţe emergente, cum ar fi Africa – Nigeria, Ghana, Senegal.

Compania clujeană de soft a fost înfiinţată în anul 2011 şi se ocupă de crearea şi livrarea simulatoarelor software de management al traficului aerian, dezvoltate de ingineri aerospaţiali cu înalte calificări şi de specialişti în managementul traficului aerian.

Sursa: Mediafax

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative.