Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj derulează în aceste zile o nouă tabără etnografică de teren, la Bădăcin. Tabăra – una dintre puținele de acest fel din țară  – este urmarea unei colaborări cu Facultatea de Litere din Baia Mare, secția de Etnologie – Studii Culturale, prin intermediul profesoarelor Delia Suiogan și Natalia Lazăr.

Tabăra se desfășoară în cadrul unui proiect anual mai larg intitulat ”Prelegeri teoretice și aplicații concrete în cercetarea etnografică”, ce are printre obiective cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor specifice satelor sălăjene, deprinderea cursanților cu metodele anchetelor etnografice de teren, aplicarea concretă a instrumentelor utilizate în cercetarea etnografică de teren, chestionarea memoriei culturale a subiecților, realizarea unor studii de caz cu subiect etnografic, culegerea materialului etnografic și folcloric din satele sălăjene, precum și publicarea rezultatelor cercetării.

Tabăra de cercetare etnografică de teren din acest an continuă studiile anterioare de teren, cu radiografierea antropologică a aceleiași zone din anul precedent, care s-a dovedit a fi deosebit de productivă: satele din bazinul Șimleului, în special satul Bădăcin.

Materialul de teren rezultat în urma taberei va sta la baza unui volum de studii etnografice și antropologice.

Partenerul în acest proiect este Parohia Greco-Catolică de la Bădăcin, studenții fiind ghidați în comunitate de părintele paroh dr. Cristian Borz și d-na Maria Borz.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania