Parlamentul European a dat publicității primul Eurobarometru de după alegerile europarlamentare din luna mai, iar România este țara cu cea mai mare creștere a percepției cetățenilor referitoare la faptul că vocea lor contează în Uniunea Europeană.
Conform documentului, țara noastră are a doua creștere a participării la vot – 19% – după Polonia, 22%. Eurobarometrul a fost realizat în săptămânile de după alegeri, aproape 28.000 de cetăţeni din întreaga Uniune Europeană răspunzând unor întrebări cu privire la participarea lor la alegerile europene şi la temele care i-au motivat să voteze.
Potrivit sondajului, un număr semnificativ mai mare de tineri cu mentalitate pro-europeană din toate cele 28 de state membre al UE a votat în alegerile europene. Astfel, participarea tinerilor la alegeri a crescut cu 50% în raport cu scrutinul din 2014, în contextul în care prezenţa generală la vot a fost de 50,6%, cea mai mare de la scrutinul din 1999 (49,5%).
Sondajul arată o creșterea semnificativă a numărului cetățenilor europeni care cred că „vocea lor contează în UE”: 56% dintre respondenți împărtășesc acest punct de vedere, o creștere de 7% începând din martie 2019 și cel mai bun rezultat înregistrat din 2002, anul în care întrebarea a fost adresată prima dată. În România, proporţia este chiar mai mare, de 57%, fiind în creştere cu 18 puncte procentuale, cea mai semnificativă creştere la nivelul UE la acest capitol.

Per total, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).
De asemenea, primele rezultate ale acestui sondaj arată că sprijinul cetățenilor pentru Uniunea Europeană rămâne la cel mai înalt nivel din 1983 până astăzi, confirmând sondajele pre-electorale. Astfel, 68% dintre respondenți (+1% față de februarie / martie 2019) spun că țara lor a beneficiat în mod pozitiv de statutul de membru al UE.
În România, 73% dintre respondenţi au afirmat acest lucru, în creştere cu un punct procentual.