fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALRadu Tudor: Sinuciderea strategică a Turciei. Efect pentru România

Radu Tudor: Sinuciderea strategică a Turciei. Efect pentru România

Publicat în

spot_img
spot_img

Turcia, unul din cei mai importanti aliati NATO, o punte cruciala intre Europa si Orientul Mijlociu, a inceput procesul lent dar sigur de sinucidere strategica. In ciuda tuturor avertismentelor SUA si a nemultumirii aliatilor, presedintele Recep Tayyip Erdogan, un islamist cu accese autoritare, a insistat ca Turcia sa se doteze cu rachete rusesti S-400, scrie jurnalistul Radu Tudor.

Acest sistem este incompatibil cu o serie de valori aliate, pune in pericol o serie de programe aliate de inzestrare, redefineste realitatea militara in bazinul Marii Negre si in tot arealul Sud-Estic al NATO. 

Introducerea sistemului S-400 operat cu ajutorul ofiterilor Moscovei inseamna o uriasa vulnerabilitate pentru alte sisteme de aparare si tehnologii militare standard NATO din Turcia.


Alunecarea Turciei, aliat valoros pana acum, pe mana lui Erdogan spre islamism si cooperare militara cu Rusia, creaza un context strategic nou favorabil Romaniei. 

Tara noastra ar putea deveni cel mai relevant actor aliat in bazinul Marii Negre si un hub militar de anvergura in proiectarea capacitatilor SUA si NATO atat pe Flancul de Est cat si spre Orientul Mijlociu.


Prin efort national si aliat, prin investitii de amploare ale Departamentului American al Apararii in Romania, tara noastra devine incet dar sigur un reper esential de crestere a relevantei militare pe fondul dezangajarii Turciei. 

Prin European Deterrence Initiative (fost ERI), SUA investesc sute de milioane de dolari in Romania. Bazele aeriene de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii sunt destinatiile principale. Capacitatile de la Mihail Kogalniceanu vor cunoaste dezvoltari solide in perioada imediat urmatoare, in perspectiva unor evolutii militare anticipate, de nivel major. 

Romania este deja gazda celei mai mari investitii militare americane din toata Europa de Est : 1 miliard de dolari pentru Sistemul antiracheta de la Deveselu. 

Sistemul de rachete Patriot urmeaza sa fie livrat si operational in prima faza de anul viitor. Alte surprize interesante se pregatesc pentru intarirea apararii Romaniei, ca o componenta esentiala a apararii NATO pe Flancul de Est. 

Ca sa citez o sursa NATO : ce se pierde in Turcia se castiga in Romania. Alianta nu-si poate permite nici o vulnerabilizare in zona atat de provocata a bazinului Marii Negre,acolo unde Rusia a demonstrat deja cat este de periculoasa militar si de imprevizibila.

Primele componente ale sistemului rusesc de rachete S-400 au fost livrate vineri în Turcia, a anunţat Ministerul Apărării de la Ankara.

Statele Unite consideră că rachetele ruseşti nu sunt compatibile cu echipamentele NATO şi că există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice privind avioanele F-35. Turcia este parteneră a SUA atât în cadrul alianţei nord-atlantice, cât şi a programului de producţie a aeronavelor de ultimă generaţie.

https://www.bbc.com/news/world-europe-48962885

https://www.timesofisrael.com/russian-s-400-defense-systems-arrive-in-turkey-amid-spat-with-us/

Marţi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, avertizase din nou că “Turcia s-ar expune la consecinţe reale şi negative dacă acceptă S-400”. După numai o zi, Ankara a respins avertismentul; Ministerul de Externe a emis un comunicat prin care solicită SUA “să nu facă paşi greşiţi, care ar exclude diplomaţia şi dialogul şi ar dăuna relaţiilor”. 

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Ciolacu ar fi mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l pe bietul președinte de o noapte al României