fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERINPrimarul Reșiței dorește interzicerea antenelor 5G în oraș

Primarul Reșiței dorește interzicerea antenelor 5G în oraș

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, se declară împotriva amplasării de antene 5G în oraș și spune că se gândește serios la interzicearea amplasării lor pe teritoriul municipiului. Cauza invocată de primar este potențialul risc la sănătatea publică datorat radiațiilor emise de această tehnologie folosită în comunicarea mobilă.

Edilul a declarat că nu a luat încă o decizie finală în acest sens, însă e posibil să ceară Consiliului Local Reşiţa să aprobe o hotărâre care să reglementeze această situaţie.

“Suntem în discuţii pe tema asta. În principiu, tot ce se face cu 5G se poate face şi cu 4G. Nu e o mare diferenţă, doar că antenele 5G se pun la distanţe de 200 de metri, una de alta. Noi studiem acum foarte atent ce se întâmplă în Occident. La Bruxelles s-a interzis 5G, de exemplu, oraşul Bruxelles a dat o decizie în acest sens. Şi în Germania sunt discuţii destul de înfierbântate pe tema aceasta. Aici nu vorbim de a ne opune viitorului sau progresului, ştiu exact ce înseamnă asta. Ştiu că atunci când oamenii au încercat să depăşească viteza de 50-60 de kilometri pe oră se spunea că nu e posibil, că vor muri, că vor exploda. La fel, nimeni nu credea vreodată că vom putea zbura şi aşa mai departe. Nu e vorba despre aşa ceva! Este vorba despre faptul că efectele acestor radiaţii, încep să fie evidenţiate tot mai serios de analizele ştiinţifice. Şi atunci, nu văd ce sens are să expun populaţia unui oraş la aşa ceva, doar din dorinţa de avea viteză mai mare pe Internet, în orice loc, în orice moment. Momentan analizăm această problemă! Suntem în analize, discutăm cu specialişti şi încercăm să acumulăm cât mai multe informaţii şi abia după aceea o să luăm o decizie. E un subiect delicat şi îl studiem atent”, a declarat Ioan Popa citat de presa locală.

Cu toate că în România nu sunt studii serioase care să investigheze efectele tehnologiei 5G asupra sănătății umane, tot mai multe voci atrag atenţia asupra efectelor pe care tehnologia 5G le-ar avea asupra sănătăţii populaţie. Asociaţia Pro Consumatori a cerut guvernului chiar să stopeze dezvoltarea acestor reţele, pentru că undele electromagnetice cauzează boli cardio-vasculare, cancere şi tot felul de boli cronice.

Profesorul Costel Cotîrlan Simioniuc, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, spune că Ministerul Sănătăţii se ascunde după reglementări europene vechi şi nu cercetează dacă tehnologia 5G produce probleme asupra sănătăţii populaţiei. Simioniuc afirmă că pe lângă problemele de sănătate care le cauzează mai sunt şi alte aspecte care trebuie lămurite. Doar că la niciuna din solicitările pe care le-a făcut, către instituţiile româneşti, nu a primit răspunsurile aşteptate.

„Sunt mai multe aspecte. Eu am identificat vreo trei. Pe lângă faptul că sunt probleme de sănătate şi mediu, sunt şi probleme de securitatea datelor personale şi instituţionale, dar şi de neactualizare a legislaţiei. Toate instituţiile la care am cerut răspunsuri pe tema asta se acoperă de recomandări UE, de un Ordin al Ministerului Sănătăţii, care se bazează pe aceeaşi recomandare UE din 1999, dată înainte de a fi discuţia asta cu 5G, şi de faptul că respectiva recomandare spune că oricum toate emisiile astea sunt sub pragurile admise. Problema e că ei nu mai fac niciun studiu. Se consideră acoperiţi şi gata! În momentul de faţă, în România nu există un studiu care să arate efectele introducerii 5G. Aşa cum v-am spus Institutul Naţional de Sănătatea Publică spune că nu mai cercetează, că sunt acoperiţi cu reglementările vechi şi au constat că nu e cazul să mai insiste”, spune profesorul Simioniuc.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat pe site-ul oficial un comunicat în care se fac referiri la reglementările europene şi naţionale, care permit implementarea tehnologiei, fără însă a aduce argumente științifice clare dacă această tehnologie este sau nu o cauză pentru potențiale probleme de sănătate în rândul populației.

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel