Biserica din satul Vința, județul Alba, salvată de la distrugere prin strămutarea în Muzeul Astra din Sibiu, în urma deversărilor miniere din Valea Șesei, devine un simbol al speranței și unității creștine. Veche de aproximativ 250 de ani, biserica este în plin proces de reconstrucție. La finalizarea lucrărilor aici se vor oficia atât slujbe ortodoxe cât și greco-catolice.

La finalul săptămânii trecute a avut loc în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru reconstrucția bisericii. Momentul a marcat aproximativ doi ani de trudă din partea oamenilor din Vința, a companiei miniere și a Muzeului Astra pentru salvarea și strămutarea lăcașului amenințat de apele contaminate.

Procesul de strămutare a bisericii a început în anul 2017, când varianta aducerii în Muzeul Satului a fost singura soluție salvatoare. Costurile pentru strămutarea bisericii și finalizarea reconstrucției sunt estimate la aproximativ 1,5 milioane lei.

Este un moment important, mai ales că venim cu un monument de cult ortodox care a fost și greco – catolic, în cadrul celui mai important eveniment al muzeului, Astra Multicultural, care vizează multiculturalismul atât de specific până la urmă României. (…) Speranța noastră și dorința noastră este ca în 2021 să o putem inaugura, să fie funcțională. Și aici ne gândim dacă acceptăm provocarea lansată, adică să fie multifuncțională și să slujească în ea și preoții ortodocși și preoții greco-catolici. Pentru că noi, totuși, trebuie să facem un pas înainte, cred. De 1000 de ani ne certăm cu catolicii, care sunt mai ortodocși, care sunt mai creștini, de 300 de ani cu greco-catolicii… Eu cred că secolul XXI presupune altceva. Există discuții și această variantă ca să dăm un mesaj clar de unitate și conviabilitate. (…) Eu cred că un mesaj de multietnicitate este un mesaj pe care Muzeul Astra trebuie să îi facă pentru viitor”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului Astra, citat de presa locală.

Un rol important l-a avut compania minieră, care și-a sumat costurile aferente demontării și  transportului bisericii, după intervenția muzeografilor sibieni care au desfăcut bucată cu bucată interiorul. Muzeul Astra a contribuit la demontarea elementelor din lemn, instituția având unii dintre puținii specialiști din România care pot să demonteze componentele din lemn pictate, fără ca pictura să sufere mari degradări și modificări.

Misiunea asumată nu a fost deloc ușoară, însă a dus la o realizare memorabilă: ”Partea de recuperare a picturii, partea de demolare, de colectare, de transport, nu au fost ușoare. Am întâmpinat unele greutăți, dar atunci când este implicare, când oamenii pun suflet – muzeografi, salariați, vecini enoriași ai Parohiei din Vința, se pot realiza lucruri memorabile, dacă există implicare și voință”, a mărturisit Mircea Goia, directorul de producție de la Cupru Min.

Biserica Sf. Arhanghel Mihail are o vechime de circa 250 ani, clopotul din turla bisericii având  înscris anul 1775. Biserica a fost zidită în piatră, pe locul unei foste biserici din lemn.

Biserica dispune de două tipuri de picturi murală și pe lemn. Picturile realizate între 1819 și 1821 și conservate în condiții remarcabile au fost realizate de pictorul Simion Silaghi Sălăgeanu din Abrud.

Reconstrucția se va face în Crângul din Apuseni, în zona sectorului de prelucrare a lemnului din Muzeul Astra.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania