fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEMiracole medicale cu celule stem; Dinţi noi din măduvă osoasă

Miracole medicale cu celule stem; Dinţi noi din măduvă osoasă

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu cât înaintăm în vârstă, ne cad și dinții. În medie, la 74 de ani, oamenii și-au pierdut toți dinții. Până acum, singurele soluții au fost protezele sau implanturile. O nouă tehnologie vine din urmă, și revoluționează stomatologia: dinți crescuți direct în alveolele dentare.

Celule stem sunt extrase din alte părți ale corpului și sunt crescute în laborator, în medii speciale de cultură. Ulterior, aceste culturi se pot transforma în orice alt fel de celule din corp. Aceeași celulă stem poate deveni pancreas, rinichi, valvă cardiacă, neuron sau piele. De ce nu un dinte – și-au spus cercetătorii?

Studiul s-a facut la Columbia University, Laboratorul de Inginerie a Țesuturilor. A fost făcut public în 2010 și urmat de un patent de invenție.

Metoda pe scurt: se scoate un pic de măduvă osoasă de la pacient și se cresc celule stem în laborator. Această cultură se poate menține într-o bancă medicală până la moartea pacientului. Un mulaj al dintelui, făcut prin 3D-printing dintr-un material poros, e inserat în alveola dentară, acolo unde lipsește un dinte. Dacă nu este suficient os împrejur ca să formeze o alveolă adancă, se adaugă și o grefă de material osos din altă parte; de exemplu de la baza maxilarului. Apoi celulele stem din cultură sunt injectate în mulaj și lăsate să crească și să devină celule dentare (numite osteocite). Pe masură ce osteocitele cresc, se atașează de suprafețe și acumulează dentina (mineral cu calciu și fosfor care umple golurile din mulaj).

Procesul este similar cu un lapte de ciment care se întărește într-o perie de sârmă. Presto – în două luni aveți un dinte nou. Dintele nou creat nu este, bineînțeles, perfect. Nu are un email tare și nici măduvă, dar este bine înfipt în alveolă și funcționează ca un dinte normal. Mult mai bun decât o proteză prinsă în gură cu sârme și lipici, sau decât un șurub de titan înfipt cu bormașina în maxilar.

Cercetătorii de la Columbia și de la alte universități lucrează în continuare pentru dezvoltarea de emailuri naturale și materiale ceramice care să acopere dinții nou crescuti. În felul acesta dinții noi vor fi protejați de acizi, bacterii și materiale abrazive.

În curând vom trăi peste 100 de ani, dar vom putea mușca și dintr-un măr cu dinții proprii, până la adânci bătrâneți. Aceleași celule stem vor fi injectate și în articulații, vor înlocui vase de sânge distruse de colesterol și vor regenera centri nervoși după accidente cerebrale. Ce timpuri minunate trăim!

______

Radu Popa este cercetător științific la University of Southern California, Los Angeles, USA. A urmat cursurile Universității Bucuresti, American University si University of Cincinnati. Este specialist în ecologie, microbiologie și astrobiologie.

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.