fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăREDACȚIA ÎN LIMBA MAGHIARĂRedacția în limba maghiară | Július 9-én volt, Farmati Zoltán (1924-2006), a...

Redacția în limba maghiară | Július 9-én volt, Farmati Zoltán (1924-2006), a kiváló sportember születésének 95. évfordulója.

Publicat în

spot_img
spot_img

A szilágysomlyói születésű, magyar nemzetiségű Farmati Zoltán, a román labdarúgás híres futballistája, a sportmesteri cím birtokosa, az aradi UTA klub legendás játékosa (balhátvéd), és a román labdarúgó-válogatott egyik alapembere volt. 

A legendás játékos, becenevén „Bimbó”, pályafutása alatt több klubban játszott, mint például a Kolozsvári AC és a Kolozsvári VSC (1943-1947). 1947 és 1959 között az aradi I.T.A. (későbbi neve Vörös Lobogó (Flamura Roșie), majd UTA Arad) csapat játékosa (Neuman Ferenc báró szerződtette le). Csapatával számtalanszor szerzett dicsőséget és elismerést, három román bajnoki címet nyert (1947/48, 1950, 1954) és két román kupa győzelmet szerzett (1947/48, 1953) a csapattal. 195 bajnoki mérkőzést játszott a román bajnokság első osztályában, az UTA csapat színeiben. Két alkalommal a magyar bajnokságban is szerepelt (1943-1944). 21 alkalommal szerepelt a román nemzeti labdarúgó-válogatottban (1947-1953), akivel részt vett Helsinkiben (Finnország), az 1952. évi nyár olimpiai játékokon. 


1959-től, miután befejezte a labdarúgó tevékenységét, jó ideig edzősködik az aradi UTA textilgyári együttesben, mint a nagycsapat segédedzője, és az ifjúsági csapat mestere. Edzőként felfedezi és előkészíti a jövő tehetséges labdarúgóit, mint például: Brosovszki, Domide, Duckadam, Iorgulescu, Lovas, Coman, Sima, Axente, Coraş és mások. 1968-ban a kollégájával, Alexandru Dan-nal együtt felkészített ifjúsági csapat megnyerte az ifibajnokságot. 


Sírja az aradi Felső (Eternitatea) temetőben található. Emlékét mai napig őrzik a város focibarátai, a klub mai vezetői. Halála után bő egy hónappal, 2006. február 23-án, a város sportéletében kifejtett elévülhetetlen érdemeiért, post mortem Arad díszpolgárává avatták. Ma, Arad egyik utcája a legendás labdarúgó nevét viseli. 2017-ben, Radu Romanescu és Ionel Costin szerzőpáros egy tartalmas, de ugyanakkor szép kivitelezésű könyvet írt Farmati Zoltánról, az aradi labdarúgás kiválóságáról, a csapat egykori balhátvédjéről. A könyv címe: Farmati Zoltán – Az Öreg Hölgy gavallérja. Nem véletlen a cím, mert ő mindig elegáns gavallér volt öltözködésben és a hölgyekkel is.

Farmati Zoltán, a labdarúgó-pályafutását a szilágysomlyói csapatban kezdte. Azután figyeltek fel labdarúgó tehetségére, miután a nagyváradi AC ellen küzdő helyi csapat, 4:1-re megnyerte a mérkőzést, és az egyik gólt a 13 éves Farmati rúgta. A nagyváradi csapatban olyan híres nevek szerepeltek, mint Pecsovszky, Kapás, Serfőző, Váczi (később mind az ITA játékosai lettek). A „nagy teljesítmény” díjaként a gólszerzők egy hatalmas szalámit kaptak egy helyi vállalkozótól. A mérkőzés után Farmatit leigazolták a szilágysomlyói „Magura” csapatba (1937).

Valósággal kimeríthetetlen állóképessége volt, keményen küzdött a meccs utolsó pillanatáig. Ő volt a legjobb balhátvéd az országban. A nagy játékos és érdemes futballedző, Braun-Bogdán Kálmán (becenevén „Csibi”), aki az aradi csapatot is edzette, 1974-ben, a Vicces labdarúgás című könyvében a következőket írta Farmati Zoltánról: „Soha nem fogom elfelejteni, Farmatit, aki, mintha egy hegyből kimozdított szikladarab volt. Az aradi csapat védelmében, Bimbó alapember volt, akit mellett nem könnyen lehetett elmenni. Az évek során többen próbálták becsapni, rajta keresztül menni, sok ügyes, hatalmas és technikás támadó, és sokan mások, de sohasem sikerült egyiknek sem átvergődni, és mindenki nyíltan elismerte, hogy a Farmati oldalán a „hozzáférés tilos volt”, és a világon semmi pánzért nem lehetett „átkelő jegyet” szerezni…. és ha az aradi csapat kapusának kevés dolga akadt, az nagyrészt a fáradhatatlan és kitartó Bimbónak, a hűséges és megvesztegethetetlen „őrkutyának” köszönhető…. Ő egy dicsőséges utat járt be a labdarugásunkban, ami csak kitartó, szenvedélyes és határozott munkával volt lehetséges”.


Ioan Igna, az egyik legjobb román bíró a következőképpen jellemezte Farmati Zoltánt: „Nagyszerű humorérzéke volt, ami az intelligens emberek tulajdonsága. Bár sok emberrel viccelt, soha nem sértett meg senkit. Igazi úriember volt a pályán és azon kívül is, emlékszem, hogy mindenhol virágot osztogatott a hölgyeknek”.
Bimbó bácsi sohasem vált meg a futballtól, 1976. március 28-án, ezt mondta magáról: „Nagyon szerettem, és most is annyira szeretem a labdarúgást, hogy a vereségek mindig rettenetesen megviselnek”. A riporter azon kérdésére, hogy mi szeretne lenni, azt mondta: „Ismét fiatal, hogy focizhassak!”

Text, Foto: Kurunczi Ferenc

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel

Contre între CJ Arad și Primăria Lipova, după prăbușirea parțială a zidurilor Cetăţii Şoimoş

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad i-au cerut ministrului Culturii, Raluca Turcan, sprijin pentru salvarea Cetăţii Şoimoş, care s-a prăbuşit parţial, fiind obţinut acordul în vederea includerii pe lista obiectivelor de patrimoniu pentru salvarea cărora se acordă finanţare.

Böjti takarékosság

A reformátusok híresek arról, hogy takarékosan élnek. Ezt a jó tulajdonságukat a világ Kálvin János tanításaival hozza összefüggésbe, pedig gyökerei a Biblia elsô lapjaira vezethetôk vissza, amikor az Úr az elsô emberpár gondjaira bízta a világot, hogy “azt mûvelje és ôrizze.”

Életadó elixír

Az élet vizének gondolata már sokak képzeletét megmozgatta. Irodalmi mûvek szólnak a keresésérôl, ami úgy is megjelenik, mint a halhatatlanság utáni vágy.