fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNESârbii cumpără de la francezi sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă...

Sârbii cumpără de la francezi sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă Mistral 3

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministerul sârb al Apărării a semnat cu grupul francez MBDA contractul privind achiziţia sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă Mistral 3, eveniment care a avut loc cu ocazia vizitei la Belgrad a Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.

Cu această primă comandă de rachete europene, Serbia devine al 32-lea stat client pentru Mistral şi a 10-a ţară invitată să se alăture clubului utilizatorilor de sisteme Mistral.

”Acest lucru va permite Serbiei să beneficieze de experienţa multor alte forţe care operează Mistral în Europa şi să contribuie la dezvoltarea viitoarelor sisteme de arme bazate pe acest tip de rachetă. Contractul semnat astăzi se referă la achiziţia rachetelor Mistral, a lansatoarelor pentru trupele terestre, a altor echipamente şi logistică aferente acestui sistem, precum şi oferirea de asistenţă tehnică şi materială pentru integrarea rachetelor Mistral pe vehicule PASARS ale Forţelor Armate Sârbe”, se arată într-un comunicat de presă.

Mistral 3, cea mai recentă generaţie a familiei Mistral disponibilă astăzi, are o rezistenţă la contramăsuri în infraroşu şi capacitatea de a aborda ţinte aeriene care au o joasă semnătură termică, precum rachetele şi dronele, potrivit companiei.

“Suntem mândri că acest contract depăşeşte cu mult nivelul unei simple achiziţii. Serbia este invitată să devină membru al clubului utilizatorilor de sisteme Mistral şi devine un nou partener pentru MBDA. Mai presus de orice, acest contract este primul pas important al unei cooperări pe care o vom dezvolta cu Serbia, o ţară ale cărei obictive de securitate sunt similare cu ale Franţei şi Uniunii Europene”, a spus directorul general al MBDA, Eric Beranger.

În 24 august 2017, MBDA a semnat un Memorandum de Înţelegere cu societatea de stat Romarm şi Electromecanica Ploieşti, filială a Romarm. Memorandumul a pus bazele unui grup de lucru care „să definească şi să prezinte cea mai bună propunere franceză de sisteme de rachete tactice de ultimă generaţie ca răspuns la cerinţele operaţionale ale Forţelor Armate Române pentru Sisteme de Apărare Aeriană”, potrivit unui anunţ oficial publicat de MBDA anul trecut.

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către fostul președinte Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat

Și fostul ministru ungar al justiţiei, Judit Varga, se retrage din viaţa publică, și renunţă la mandatul său din Parlamentul Ungariei şi la poziţia sa de cap de listă pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Amenda usturătoare primită de un șofer român în Ungaria

Şoferul şi proprietarul unei furgonete înmatriculate în România care a circulat pe autostrada M5 din Ungaria cu o suprasarcină care a depăşit două tone au primit o amendă foarte mare