Trei sferturi (75%) din declinul populației României între anii 2000 și 2018 (de la 22,4 milioane la 19,5 milioane) se datorează emigrării, diaspora românească fiind a cincea cea mai mare din lume, arată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-un nou raport publicat marți la Paris. Potrivit documentului, intitulat ”Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranților români), în 2015-2016, 3,6 milioane de persoane născute în România (17%) trăiau în țările OCDE, dintre care 54% erau femei. Între 2000-2001 și 2015-2016, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane. Italia, cu aproape o treime din populația emigranților români (peste 1 milion), a fost țara gazdă lider, urmată de Germania (680 000) și Spania (573 000), scrie Agerpres. 

În ultimii ani, aproximativ 25% dintre românii care trăiesc în România și-au exprimat dorința de a se stabili definitiv în străinătate dacă ar avea posibilitatea, unul dintre cele mai mari procente înregistrate în regiune. Aproape jumătate dintre persoanele în vârstă de 15-24 de ani din România au declarat că intenționează să emigreze. Emigranții români lucrează în cea mai mare parte în meserii slab calificate, iar dintre cei cu studii superioare, mulți sunt supracalificați, se spune în raport. Caracteristicile emigranților români au fost destul de stabile în timp: în medie, majoritatea noilor sosiri din România între 2004 și 2016 erau femei, aproape două treimi (62%) erau sub 30 de ani, mai mult de o treime (37% ) nu erau căsătoriți la momentul sosirii și 78% locuiau într-o gospodărie fără copii.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/perspective/diaspora-romaneasca-a-cincea-cea-mai-mare-din-lume-emigrantii-romani-lucreaza-in-cea-mai-mare-parte-in-meserii-slab-calificate-19063313

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.