Azi, 16 iulie, Ursula von der Leyen a fost votata oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Ea va ocupa acest post începând cu 1 noiembrie 2019 şi îi va urma în funcţie luxemburghezului Jean-Claude Juncker, care s-a aflat timp de un singur mandat în fruntea executivului Uniunii Europene, scrie jurnalistul Radu Tudor pe blogul personal.

Parlamentul European a validat cu 383 de voturi pentru, 22 de abţineri şi 327 voturi împotrivă nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Ea a demisionat ieri din funcția de ministru al Apărării din Germania. Face parte din CDU, partidul Angelei Merkel.

Von der Leyen a fost prima femeie ministru al Apărării din istoria Germaniei.

Ea este acum prima femeie presedinte al Comisiei Europene.

Este singurul ministru ramas in cabinetele succesive conduse de Angela Merkel din 2005 pana azi. Jurnalistii o considera adevarata mostenitoare politica a canceralului Merkel.

Înainte de a deveni ministru al Apărării, Ursula von der Leyen a fost ministru al Muncii și Protecției Sociale, dar și Ministrul pentru Persoanele Vârstnice.

În vârstă de 60 de ani, Ursula Gertrud von der Leyen este născută pe 8 octombrie 1958 în Bruxelles și este de profesie psiholog.

Vorbeste germana si franceza in egala masura, din copilarie. Engleza – foarte avansat.

Ea a fost omul de încredere al Angelei Merkel, fiind singurul ministru care stă alături de ea încă din anul 2005. De altfel, la momentul în care Merkel a anunțat că se retrage din viața politică, Ursula von der Leyen era văzută drept succesoare.

În anul 2015, Ursula von der Leyen a fost implicată într-un imens scandal de plagiat. Mai mulți profesori au dovedit faptul că mai bine de jumătate din lucrarea sa de doctorat era plagiată. În lucrare s-au regăsit 43 de paragrafe preluate fără a fi citată sursa.

Following questions raised by the website VroniPlag Wiki regarding possible plagiarism in her doctoral dissertation, the German Higher Education Commission conducted an investigation that found only three “serious errors”, and lesser errors in 20% of the work. Christopher Baum, the president of the Hanover Medical School, said: “In the central part of the dissertation, no shortcomings were found. […] The results of the dissertation were scientifically new, valid and of practical relevance.” In particular, there was “no misconduct directed by the intention to deceive”

Specialistii au concluzionat insa ca lucrarea Ursulei Von Der Leyen este valida din punct de vedere stiintific si nu se incadreaza la plagiat.

Ursula este fiica unuia din pionierii Comisiei Europene de azi. Tatal ei, Ernst Albrecht, a fost sef de cabinet si apoi director general in primele faze ale structurii economice continentale, inca din 1958.

Dupa cariera europeana, tatal Ursulei a fost premier al Landului Saxonia Inferioara intre 1976 si 1990.

Ursula este maritata cu un profesor emerit in medicina. Ambii soti au origini aristocratice.

Are studii de economie si medicina (psihologie).

Ursula si Heyko von der Leyen au 7 copii : David (1987), Sophie (1989), Donata (1992), gemenii Victoria si Johanna (1994), Egmont (1998) and Gracia (1999).

Sunt, ca si Klaus Iohannis, de confesiune luterana in Biserica Evanghelica Germana.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania