fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEDouă românce în topul Massachusetts Institute of Technology (MIT) ”35 under 35”...

Două românce în topul Massachusetts Institute of Technology (MIT) ”35 under 35” dedicat tinerilor inovatori

Publicat în

spot_img
spot_img

Două românce au fost nominalizate în topul Massachusetts Institute of Technology (MIT) „35 under 35”, dedicat tinerilor inovatori şi dezvoltatori ai tehnologiei cu vârsta de până în 35 de ani, nominalizare prin care una dintre cele mai celebre universităţi din lume recunoaşte inovaţiile celor două și contribuția acestora la cercetarea mondială, scrie site-ul technologyreview.com.

Mariana Popescu

Mariana Popescu, de profesie arhitect, a dezvoltat un proces şi o serie de instrumente computaţionale capabile să transforme tricotajele în cofraje sau matriţe complexe pentru realizarea de structuri din beton. Inovaţia ei face posibilă realizarea mai rapidă de planuri de construcţie personalizate, cu o amprentă de carbon redusă.

Mariana Popescu a realizat un program de calculator care transformă în mod automat o schiţă arhitecturală într-o matriţă textilă ce poate fi tricotată de maşini industriale de tricotaj în câteva ore. Matriţa rezultată este foarte uşoară şi flexibilă. De asemenea, Popescu şi echipa cu care lucrează a creat şi un sistem ce foloseşte cabluri din oţel pentru a menţine matriţa în poziţia optimă în timp ce se toarnă beton.

Inovaţia Marianei Popescu este o metodă eficientă şi ecologică de a construi structuri complexe cu o amprentă ecologică minimă, în timp record şi cu costuri reduse. De asemenea, are potenţialul de a scurta perioada necesară pentru construcţia de structuri uşoare, rezistente, la preţuri reduse în zone precum taberele de refugiaţi, teatrele de operaţiuni militare şi regiunile afectate de dezastre naturale.

Din iunie 2015 Mariana Popescu şi-a început studiile doctorale în cadrul Block Research Group (BRG) la Institutul pentru Tehnologie în Arhitectură din cadrul Universităţii ETH din Zürich. Ea a primit titlul de doctor la 4 iunie 2019 după ce şi-a susţinut cu succes teza de doctorat cu titlul „KnitCrete: Stay-in-place knitted fabric formwork for complex concrete structures”. Comisia de evaluare a tezei sale de doctorat a recomandat-o pe româncă pentru Medalia ETH pentru teze extraordinare.

Raluca Ada Popa

Raluca Ada Popa a descoperit o metodă de protecție a datelor din calculator, chiar și atunci când acesta este deja atacat de hackeri. Mai exact, Raluca Ada Popa a descoperit o soluție pentru una dintre cele mai importante provocări de cybersecurity: asigurarea sistemelor informatice fără a se baza pe firewall-uri pentru a ține hackerii la distanță.

Inovațiile româncei au început cu sistemele practice de management al bazelor de date. Ea a descoperit o metodă de a lucra rapid cu bazele de date criptate, reducând mult timpii de care sistemele de management al acestor baze de date aveau nevoie înainte.

Astăzi, sistemele sale de criptare funcționează cu o gamă largă de aplicații și oferă un nivel de protecție pe care firewall-urile nu îl pot face: chiar dacă atacatorii intră, nu au nici o modalitate de a descifra datele.

Popa spune că tehnicile ei permit sistemelor să funcționeze ca și cum ar fi fost legate de ochi. Sunt capabile să calculeze datele fără a vedea efectiv ceea ce deschide câmpul de securitate cibernetică pentru o serie de noi aplicații.

O inovatie mai recenta a româncei numită ”Helen” poate fi folosita de spitale pentru a partaja si agrega inregistrarile pacientului fara a compromite confidentialitatea. Un alt sistem, numit ”Opaque”, asigură sistemele hardware împotriva software-ului potențial compromis și este acum utilizat de companii precum IBM.

Articole recente

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Nu-i mai satură Dumnezeu! Un președinte de Consiliu Județean prins în flagrant cu o șpagă de 1,25 milioane de lei

Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii, după ce acesta i-ar fi primit în restaurant.

Festivalul Internațional George Enescu, ediția Timișoara, a adus peste 5000 de oameni în fața muzicii clasice de excepție

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

Mai multe articole de același fel