fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVStart al unei noi ediții a Festivalului de Film și Istorii Râșnov

Start al unei noi ediții a Festivalului de Film și Istorii Râșnov

Publicat în

spot_img
spot_img

Astăzi, 19 iulie, pe scena amenajată în Grădina Cetății Râșnov, trupa byron va deschide în mod oficial, de la ora 20:00, al 11-lea Festival de Film și Istorii Râșnov (FFIR). Concertul lui Dan Byron & co va fi urmat de proiecția filmului rusesc „Leto / O vară rock’n’roll”, producție 2018, regizată de Kirill Serebrennikov și deja considerat de mulți critici o pelicula-cult. Pe aceeași scenă vor urca sâmbătă rockerii de la Luna Amară și duminică brașoveanul Alexandru Andrieș, alături de Berti BarberaCălin GrigoriuMaria Ioana Mîntulescu și Sorin Romanescu.

Primul weekend al FFIR 2019 propune 5 dezbateri care vor avea loc într-un spațiu nou, amenajat în curtea Școlii Gimnaziale Peter Thal. Sâmbătă, de la ora 11:00, directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, cineastul Stere Gulea, avocatul Antonie Popescu și lectorul universitar Alexandru Gussi vor discuta despre „Decembrie ‘89. 3 ore și jumătate mai târziu, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal, și jurnalistul Moise Guran vor analiza evoluția economiei de piață și a libertății economice în România post-comunistă.

La exact 50 de ani de la ziua când naveta spațială Apollo 11 a aselenizat, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, David Saranga, ambasadorul Israelului în România, și astronautul Dumitru Prunariu vor participa, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 17:00, la panelul „50 de ani de la aselenizare Tehnologie, Politică, Propagandă”, moderat de Alexandra Martin(GLOBSEC). În cadrul panelului, va fi difuzat un interviu audio realizat în luna iunie a acestui an cu Andrei Bacalu, comentatorul aselenizării la TVR. Proiecția filmelor „În umbra lunii” și „Primul om pe lună” va întregi seria de evenimente dedicată de FFIR aselenizării.

Seria de concerte de muzică veche găzduită de Biserica Evanghelică din Râșnov va începe sâmbătă, de la ora 19:00, cu concertul de orgă „Perfectul (re)compus”, susținut de organistul István Matyás (Viena), cu concursul actriței Crenguța Hariton. În aceeași seară, de la ora 20:00, va debuta și seria de evenimente FFIR 2019 din Codlea, cu concertul de muzică barocă pentru voce, flaute și trompetă Un pas în fața serafimilor, găzduit de Biserica Evanghelică din localitate.

Competiția de film documentar a FFIR propune, în weekendul de deschidere al FFIR 2019, peliculele „23 octombrie, povestea unor liceeni” (Argentina, 2018), „Grup canal ‘77” (România, 2019 – în prezența realizatorilor) și „Tăcerea celorlalți” (Spania, 2018), a căror proiecție va fi găzduită de Cinematograful „Amza Pellea”.

Ion Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației Corneliu Coposu și Valentin Șerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, vor discuta, duminică, de la ora 11:00, în cadrul panelului „Iuliu Maniu – Project management de țară – România 1919”.

Prefațată de reprezentația spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timișorene de teatru independent Auăleu, care va avea loc în curtea Școlii Gimnaziale Peter Thal duminică, 21 iulie, de la ora 14:30, dezbaterea „We don’t need no education?/!” se va bucura de participarea rectorilor Universității din București, Mircea Dumitru și Universității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea, a Danielei Vișoianu, Președintele Coaliției pentru Educație, a profesorului Lucian Turcescu de de la Concordia University din Montréal, a studentului Constantin-Alexandru Manda și a lui Madlen Șerban, profesor asociat la Universitatea din București

Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019 va găzdui și o Școala de Vară la care vor participa 72 de studenți și 23 de liceeni din România și Republica Moldova.

Programul integral al FFIR 2019 și forma electronică a caietului-program sunt de găsit pe http://www.ffir.ro/ro/editia-2019/program/ și pe www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/.

Biletele pentru accesul la dezbateri și la concertele din Grădina Cetății Râșnov pot fi achiziționate online, de pe site-ul Eventbook, și de la fața locului (doar numerar). Intrarea la toate proiecțiile de film, la spectacolele de teatru, la concertele din Biserica Evanghelică și la toate evenimentele din Codlea și Crizbav va fi liberă.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Râșnov Society și Asociația Mioritics.

Redactia

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

APM Brașov: A început evaluarea efectivelor speciilor de animale strict protejate 

Agenția pentru Protectia Mediului Brașov anunță că se desfășoară acțiunea de evaluare a speciilor de animale strict protejate: urs, lup, râs și pisică sălbatică – monitorizarea de primăvară.