János Áder, preşedintele Ungariei, va face o vizită, în data de 22 iulie, în capitala Republicii Serbia, la Belgrad, se arată în comunicatul de presă remis agenţiei ungare de presă MTI de către Oficiul Prezidenţial al Ungariei.

Potrivit comunicatului, Preşedintele Ungariei împreună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, vor inaugura statuia lui Iancu de Hunedoara pe malul Dunării, în cartierul Zemun din Belgrad.

Prin inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara, maghiarii şi sârbii aduc un omagiu celor care au apărat Cetatea Belgradului (în evul Mediu Nándorfehérvár) şi care şi-au sacrificat vieţile în lupta eroică din 1456 împotriva armatei Imperiului Otoman, comemorând în acelaşi timp triumful din 22 iulie, moment care a atras atenţia întregii Europe, se arată în comunicat.

Iancu de Hunedoara (n. 1407 – d. 11 august 1456, Zemun) a fost voievod al Transilvaniei în 1441, guvernator al regatului Ungariei între 1446-1453, apoi căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei între 1453-1456. A scris file de glorie în istoria luptei antiotomane a popoarelor Europei sud-estice. Iancu de Hunedoara a desfăşurat o activitate diplomatică şi militară intensă în anii în care Imperiul Otoman urca spre apogeu, dând asalturi decisive asupra ultimei rămăşiţe a Imperiului Bizantin, Constantinopolul. A depus eforturi pentru închegarea unei coaliţii creştine care să oprească înaintarea otomanilor cu o oaste de cruciadă şi a fost cel dintâi comandant de oşti din Europa care a reuşit să îl înfrângă pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed II, la Belgrad în 1456. A fost tatăl regelui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania