fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘTurist mort în Munţii Rodnei; salvamontiştii nu au putut interveni deoarece maşinile...

Turist mort în Munţii Rodnei; salvamontiştii nu au putut interveni deoarece maşinile sunt sub sechestru judecătoresc

Publicat în

spot_img
spot_img

Un turist de 68 de ani a decedat, vineri, la aproape 2.000 de metri altitudine, în Munţii Rodnei, iar salvamontiştii din Borşa, judeţul Maramureş, nu au putut interveni deoarece maşinile de intervenţie montană au fost puse sub sechestru de un executor judecătoresc, scrie agenția de presă Mediafax.

Şeful Serviciului Salvamont al Primăriei Borşa, Ion Timiş, a declarat că dacă salvamontiştii ar fi ajuns cu maşinile la timp, nu cu o întârziere de o peste o oră, ar fi crescut şansele ca manevrele de resuscitare ale turistului să aibă succes.

„Am fost solicitaţi să intervenim pentru salvarea unui turist de 68 de ani, aflat în stop cardio-respirator, la 100 de metri de staţia meteo din Munţii Rodnei, la 1.900 de metri altitudine. Am format echipa de intervenţie, am solicitat elicopter SMURD, care nu era, însă, disponibil. Din păcate, nu am avut maşini de intervenţie montană pentru deplasare, deoarece un executor judecătoresc a pus joi după-amiază sechestru asigurator pe toate maşinile Primăriei Borşa, inclusiv pe două ale Salvamont. Am intervenit cu o ambulanţă, apoi pe jos, cu doi paramedici, şi am efectuat două ore manevre de resucitare turistului dar, din păcate, s-a declarat decesul. Dacă am fi ajuns mai repede cu maşina, nu cu o oră întârziere, ar fi crescut şansele de salvare a bărbatului. În astfel de cazuri o oră contează enorm”, a spus Timiş.

Potrivit acestuia, trupul turistului decedat va fi coborât pe targă, la fel ca în urmă cu 50 de ani.

„Am mai primit vineri alte trei solicitări de intervenţie la diverse cazuri pe care nu le-am putut onora din cauza sechestrului pe maşinile Salvamont. Nu se poate aşa ceva, s-a pierdut o viaţă de om din cauza unora”, a subliniat şeful Salvamont Borşa.

Serviciul Salvamont Borşa îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Munţilor Rodnei – Pietrosu, Pasul Prislop, Complex Turistic, Stiol, Gargala, Musceta, Ineu.

Primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş, a declarat la rândul său că sechestrul asigurator a fost dispus joi după-amiază de un executor, la cererea Asociaţiei Composesorale Borşa, cu care Primăria se află în litigiu de mai mulţi ani.

„S-a pus sechestru, deşi nu au acte în regulă, pe toate maşinile Primăriei, dar şi pe cele ale Salvamont, inclusiv pe o maşină de teren dotată şi echipată pentru deplasări pe munte. Cei de la Asociaţia Composesorală Borşa trebuie să se judece cu Direcţia Silvică Maramureş pentru pădure, nu cu Primăria Borşa”, a subliniat edilul.

Litigiul dintre Asociaţia Composesorală Borşa şi primărie a început în anul 2000 şi are la baza o cerere de revendicare a 17.000 de hectare de pădure. O decizie a instanţei a obligat Comisia Locală de Fond Funciar Borşa să efectueze punerea în posesie şi încuviinţează executarea silită a Primăriei Borşa şi plata unor penalităţi de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

Sursa: Mediafax
Credit foto: FB Salvamont Borsa

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel