fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEAgnes Heller, figură marcantă a scenei intelectuale din Ungaria, a murit în...

Agnes Heller, figură marcantă a scenei intelectuale din Ungaria, a murit în timp ce înota în lacul Balaton

Publicat în

spot_img
spot_img

Agnes Heller, o figură de marcă a scenei intelectuale din Ungaria, fostă disidentă a regimului comunist din această țară şi contestatară a premierului Viktor Orban, filosof cu extrem de multe contribuții pentru filosofia din Ungaria, a murit la vârsta de 90 de ani, vineri, în timp ce înota în lacul Balaton, potrivit Le Figaro citat de Mediafax.

Informaţia a fost făcută publică de Academia de ştiinţe maghiară, a cărei membră a fost Heller.

Născută pe 12 mai 1929, la Budapesta, Agnes Heller a fost elevă a unuia dintre principalii gânditori maghiari ai secolului al XX-lea, filosoful marxist Georg Lukacs (1885 – 1971).

Heller a devenit, de altfel, unul dintre principalii membri ai “şcolii de la Budapesta”, curent critic la adresa socialismlui maghiar, apărut după insurecţia din 1956, înăbuşită de trupele sovietice. Urmărită de regimul comunist în anii 1970, Heller, care provenea dintr-o familie de evrei şi al cărei tată a murit în lagărul de la Auschwitz, s-a mutat în Australia şi apoi la New York, unde a ocupat catedra de teorie politică Hannah Arendt de la New School for Social Research.

A revenit în Ungaria în anii 2000, devenind o figură a opoziţiei intelectuale, în timp ce regimul lui Viktor Orban a dus campanii de denigrare la adresa ei.

Agnès Heller a făcut parte dintr-un grup de intelectuali străini invitaţi la palatul Elysée din Paris de preşedintele francez Emmanuel Macron la câteva zile după alegerile europarlamentare din luna mai, pentru a marca angajamentul lor în faţa creşterii curentelor naţionaliste.

Articole recente

Program și hartă pentru Noaptea Campusului Deschis. Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment al „DE CE”-urilor tinerei generații, pe 29 septembrie 2023, în Timișoara

Noaptea Campusului Deschis, parte din noaptea Cercetătorilor Europeni, este evenimentul care invită timișorenii și turiștii la un traseu de explorare în campusul Universității Politehnica, un loc care adăpostește 100 de ani de istorie și tradiție.

VIDEO | Iuliu Winkler: Există corupție în Parlamentul European, dar nu trebuie să generalizăm; Sunt practici condamnabile

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR/EPP) a declarat în podcast-ul ”Transilvania Vobește” de la Știrile Transilvaniei, că există corupție în PE, dar cei care au astfel de practici condamnabile sunt deferiți Justiției, care își face treaba cu brio.

FORM/ University- o experiență studențească de neuitat

La începutul acestei veri echipa FORM/ din Cluj-Napoca a venit cu o idee minunată...

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu proprietarii Ştrandului termal și va primi 7,5 milioane de lei

Primăria Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu proprietarii Ştrandului termal de pe malul Canalului Bega, care nu mai plăteau chirie de aproape zece ani

Mai multe articole de același fel