fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALPreședinția României la Consiliul UE, investigată pentru sponsorizarea Coca-Cola

Președinția României la Consiliul UE, investigată pentru sponsorizarea Coca-Cola

Publicat în

spot_img
spot_img

Ombudsmanul European a lansat o investigație cu privire la sponsorizările pe care țările care dețin președinția Consiliului UE le primesc din partea societăților private. Ombudsmanul este o instituție a Uniunii Europene care are rolul de a investiga plângeri privind cazuri de administrare defectuoasă și analizează probleme sistemice mai ample legate de instituțiile UE.

Anunțul a fost făcut astăzi pe conturile de social media ale instituției,  care s-a sesizat după ce ONG-ul Foodwatch a reclamat faptul că președinția rotativă deținută de România a fost sponsorizată de Coca-Cola.

Emily O’Reilly, Ombudsmanul European, a informat Consiliul European încă de luni, 15 iulie, despre faptul că va demara o investigație pe această temă.  Jeppe Tranholm‐Mikkelsen, secretarul general al Consiliului, a afirmat într-un răspuns adresat Ombudsmanului că „instituția Consiliului nu este în măsură să abordeze sau să comenteze această chestiune. Organizarea președinției, inclusiv solicitarea de sponsorizare a elementelor unei președinții, este în principiu o problemă a autorităților statelor membre și, în acest caz, a României. Nu este o chestiune care intră în competența deciziei Consiliului.”

O’Reilly a replicat, susținând că „Președinția rotativă, din punct de vedere funcțional, face parte din Consiliu”, astfel că este inexplicabil de ce evită să se pronunțe pe tema sponsorizărilor.

În februarie, reprezentanții Foodwatch afirmau că este „inacceptabil” ca producătorului de băuturi răcoritoare să i se permită să sponsorizeze președinția României, în contextul în care țara noastră gestiona discuții delicate cu privire la politicile ce privesc monitorizarea calității alimentelor sau regulile de ambalare.

„Acest subiect a mai făcut obiectul unei anchete derulate de Ombudsman în anul 2005. Cu toate acestea, având în vedere pașii pozitivi pe care multe dintre instituțiile UE le-au întreprins între timp pe probleme de transparență și lobby, și având în vedere creșterea gradului de conștientizare și așteptări ale cetățenilor în legătură cu aceste probleme, am decis să deschid o anchetă privind această plângere”, a adăugat O’Reilly, care i-a impus Consiliului termenul limită de 13 septembrie pentru a formula un răspuns pe această speță.

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel