Premierul Viorica Dăncilă l-a demis pe şeful CNAS Răzvan Vulcănescu, înlocuindu-l cu Vasile Ciurchea, care a mai ocupat acest post de două ori. Ciurchea este cercetat într-un dosar DNA legat de contractul privind asistenţa tehnică pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), a cărui funcţionare deficitară a dus la demiterea şefului CNAS de astăzi, însă premierul spune că atât timp cât nu există ceva fundamentat, numirea acestuia nu e o greşeală.

Viorica Dăncilă a declarat că nu îl cunoaște personal pe Vasile Ciurchea și nici nu știe dacă este sau nu un apropiat al liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

“Eu am considerat, atunci când a venit propunerea de la doamna ministru Sorina Pintea că avem nevoie de un specialist, sunt probleme în acest moment, nu putem să facem experienţe, avem nevoie de un om care cunoaşte sistemul (…) şi un om care este foarte bine pregătit, care a mai lucrat acolo. Am cerut demisia, a venit astăzi, am înţeles, dl Vulcănescu, este prea târziu, deja l-am demis”, a spus Dăncilă. 

Ea a explicat de ce l-a numit pe Ciurchea, deşi este cercetat de DNA. 

“Într-adevăr, în 2012 a existat la DNA un dosar legat de domnul Ciurchea, dar am văzut că nu a fost audiat, nu este nicio acuzaţie la adresa domniei sale. Dacă va exista o acuzaţie la adresa domniei sale, atunci bineînţeles că vom lua măsuri. Deci doar a fost un dosar, nu a fost audiat, nu i s-a imputat nimic . Acum, pot exista plângeri pentru fiecare dintre noi, trebuie să vedem dacă sunt fundamentate, iar în momentul în care vom constata cel mai mic lucru care să ateste faptul că dl Ciurchea a făcut ceva prin care a încălcat legea şi acesta va fi judecat, cu siguranţă că vom schimba la Casa Asigurărilor de Sănătate. Dar în acest moment avem nevoie de un specialist şi atâta timp cât nu există ceva care să fie fundamentat, eu  cred că nu este o greşeală”, a spus premierul. 

Vasile Ciurchea a demisionat în 21 martie 2016, din motive personale, de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), post pe care îl ocupa din iunie 2014, fiind numit în funcţie prin decizie a premierului de atunci, Victor Ponta. Ciurchea a mai fost preşedinte al CNAS şi din februarie 2007 până în ianuarie 2009, când a fost înlocuit de Irinel Popescu, prin decizie luată de premierul de atunci, Emil Boc. 

În 23 mai 2016, DNA a anunţat că foştii preşedinţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu sunt urmăriţi penal, alături de mai mulţi şefi din CNAS, pentru abuz în serviciu legat de contractul privind asistenţa tehnică pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) încheiat cu HP România la preţuri supraevaluate, prejudiciul produs fiind estimat la aproape 17 milioane de euro.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania